In verwachting van de redder

Arco den Heijer | 10 december 2022
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Scherpe dissonanten en een onrustig ritme kenmerken het openingsdeel van het magistrale orgelwerk Symphonie-Passion van Marcel Dupré (1886-1971), getiteld ‘Le Monde dans l’attente du Sauveur’, ‘de wereld in afwachting van de redder’. Hierna volgen delen over de geboorte, de kruisiging en de opstanding. De wereld die wacht op de komst van Jezus is een verwarrende, op hol geslagen wereld. Dupré schreef het werk in 1924 – je hoort in het nummer de onrust van die tijd verklankt. Hoe schetst Lucas de situatie voorafgaand aan Jezus’ geboorte? Was het een uitzichtloze tijd of juist een van hoopvolle verwachting?

Bijna een eeuw later is die onrust in de maatschappij opnieuw breed aanwezig. Crises volgen elkaar snel op, de impact van klimaatverandering wordt steeds meer zichtbaar en het lijkt maar niet te lukken om op mondiaal niveau de opwarming van de aarde nog enigszins te beteugelen. Het optimisme van de jaren ’90 heeft plaatsgemaakt voor een apocalyptisch levensgevoel. Was de wereld aan het begin van onze jaartelling inderdaad zo’n onrustige wereld? De donkere jaren voor Kerst?

(On)rust

Mensen beleefden dat natuurlijk verschillend. Het Romeinse rijk had turbulente jaren achter de rug en Augustus presenteerde zich als de redder die rust en vrede bracht. De elite in Israël profiteerde van die rust. De rijke priesterlijke families hadden goede connecties met Rome en leidden een luxe leven naar Griekse stijl in het onder Herodes de Grote prachtig gerenoveerde Jeruzalem. Maar andere Joden keerden zich fel tegen de Romeinen en tegen de in hun ogen verdorven wijze waarop de tempeldienst werd onderhouden. Zo’n perspectief vinden we bijvoorbeeld terug in een deel van de geschriften die bij Qumran gevonden zijn, maar deze zogeheten Essenen woonden door heel Israël. Ze zagen zichzelf als wegbereiders van God en verwachtten diens spoedige ingrijpen om de Romeinen te verjagen en heel het volk te onderwijzen in de Wet.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Arco den Heijer

Arco den Heijer is promovendus Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Kampen.

Wat geef ik door? Generaties en hun verhaal van heil

Wat geef ik door? Generaties en hun verhaal van heil

Hans Schaeffer
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘De kerk zou een veilige haven moeten zijn’

‘De kerk zou een veilige haven moeten zijn’

Elze Riemer
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief