Een wonder in de wieg

Han Hagg | 10 december 2022
  • Algemeen
  • Eyeopener

…brak de dag van haar bevalling aan, en ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene. Lucas 2:6-7

Voor het eerst zwanger worden en samen met je kind negen maanden lang toegroeien naar de dag dat je onherroepelijk van elkaar gescheiden wordt én elkaar eindelijk in de ogen mag kijken. Twee kleine oogjes, zo nieuw dat de oogleden nog aan elkaar geplakt zitten en hooguit een lodderige, verbaasde eerste blik de wereld in werpen richting die twee grote ogen, met een minstens even verbaasde, maar o zo liefdevolle moederblik. Alle pijn en moeite van het ter wereld brengen en ter wereld komen bestaat op zo’n uniek moment even niet. En alles wat zich nog zal aandienen in de toekomst, wie denkt daaraan? 

‘Hij kwam bij ons, heel gewoon’ zingen we op het kerstfeest. Zo was het ook. Nergens een stralenkransje te bekennen. Ook geen kerstkransjes trouwens. Geen engel te zien in de kraamkamer. Geen stem uit de hemel of hemelse achtergrondmuziek. Gewoon de stilte van de nacht, zoals altijd. Zo op het oog was er niets bijzonders aan de hand. Het ging zoals het met ons allemaal is gegaan. Hij werd een van ons. Hij schopte tegen de buikwand van zijn moeder voor zijn geboorte, net als wij deden. Eenmaal ter wereld huilde Hij wanneer het hoog tijd was voor een volgende voeding of verschoning. Zo gewoon, dat dokter Lucas er verder geen woord aan wijdt. Hij laat ze op het unieke moment even met rust, die twee. Of nee: die drie, want zorgzame Jozef is er ook nog. Een moment om samen van te genieten en om samen God voor te danken. Hij spaarde twee mensenlevens. Naast de moeder, was Hij het die een nieuweling ter wereld bracht. Dat blijft bijzonder!

Ongewone aankondigingen

Zo gewoon als de zwangerschap en het geboorteproces verliep, zo ongewoon was de aankondiging van het kind dat zou komen. Het is een opvallend verschijnsel dat in de Bijbel opvallend belicht wordt bij diverse zwangerschappen die God tevoren aankondigt. Verscheidene verhalen lijken wel een voorafschaduwing van de komst van de Messias op aarde. In uitzichtloze situaties brengt God nieuw perspectief. Ik wil daarvoor graag met een drietal voorbeelden aandacht vragen. Je zult keer op keer zien dat mensen die God daarvoor uitkiest van de een op de andere dag een heel ander leven krijgen. Het karretje van hun bestaan, dat zo vastgelopen leek, zet God weer op de Weg des Levens. Dat is aan de ene kant mooi, grandioos zo’n verrassing. Maar het blijkt toch ook z’n schaduwzijde te hebben.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Han Hagg

Han Hagg is predikant van de GKv Zwolle-Zuid.

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief