‘Muziek betrekt mensen bij de kerkdienst’

Anke Nijdam | 13 januari 2023
  • Interview
  • Thema-artikelen

We ontmoeten elkaar in de Tituskapel, op de werkplek van Roeland Scherff. We zitten in de ruimte die zondags voor de crèche wordt gebruikt. Twee grote speakers staan opgesteld in de hoeken. Een elektrische piano, twee gitaren en microfoons staan klaar voor de repetitie van Ingewikkeld Kind: een muzikale vertolking van het kerstverhaal. Een laptop en allerlei knoppenkasten maken het plaatje van deze muziekstudio in de crèche compleet. Een gesprek over zijn kerkmuziekprojecten en over de waarde van muziek in de kerk.

Je bent met een interessant project bezig voor de psalmen in de kerk: Psalternatief. Hoe komt een popmuzikant ertoe om de Geneefse psalmen geschikt te maken voor bands?

‘Dat lijkt natuurlijk heel raar: ik ben opgeleid voor moderne muziek en dan ga ik aan de slag met eeuwenoude psalmmelodieën. Maar pop is een kunststroming die overal wat vandaan haalt. Als je zo naar de psalmen kijkt, zijn die ook een bron waarmee ik als muzikant iets kan. De melodieën van de psalmen bieden veel ruimte om mee aan de slag te gaan. Ze zijn ook uitdagend, soms is het puzzelen om ze ritmisch en harmonisch geschikt te maken voor een muziekteam in de kerk. Wat ik nu zie, is dat de Geneefse psalmmelodieën steeds minder gezongen worden in kerken, omdat er minder organisten zijn en de band zich geen raad weet met deze muziek. Daarmee is dit project begonnen. Ik vind het zonde als deze muzikale traditie zou verdwijnen uit de gereformeerde kerken. Als kind zong ik de psalmen nog elke week.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

 

Over de auteur
Anke Nijdam

Anke Nijdam is zelfstandig tekstschrijver.

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief