Groene leerstoel

Embert Messelink | 10 februari 2023
  • Column

Eerder dit jaar werd ik bestuurslid van de Martine Vonkstichting. Deze stichting zet zich in om een bijzondere leerstoel ‘christelijk ecologisch denken’ te realiseren. Met een klein bestuur werken we daar hard aan, in samenwerking met de TUKampen|Utrecht.

Ergens in de afgelopen weken vroeg een ondernemer: ‘Had je niet twintig jaar geleden met dat idee moeten komen?’ Dat zijn goede vragen om een gesprek mee te beginnen.

Twintig jaar geleden. In die tijd werkte ik binnen A Rocha samen met milieukundige Martine Vonk (1974-2019). Zij zette zich in voor een zorgzame omgang met de schepping. Jarenlang sprak ze hierover voor zaaltjes, vaak voor een handjevol mensen. Dat geloven ook betekent dat je zorgzaam omgaat met de schepping, was in die tijd geen gemeengoed. Daarin is veel veranderd, hoewel een recent onderzoek van onder andere het Nederlands Dagblad de vinger erbij legt dat christenen zich op dit vlak nog steeds niet onderscheiden.

In OnderWeg zei Martine hierover destijds: ‘Volgens mij draait het om echt ontvangen wat God geeft. Maar wij leggen de lat vaak steeds hoger. Voordat je het weet, zit je in een

situatie waarin je heel hard moet werken om die torenhoge hypotheek af te lossen. Wil je dat echt, zo hard moeten werken? Waar geniet je van en wat vind je eigenlijk genoeg?’

‘Wil je dat echt, zo hard moeten werken?’

Martine verbond geloof en duurzaamheid met allerlei andere thema’s: tijd, aandacht, genieten, het goede leven en gemeenschapsleven. De titel van haar boek, Genieten van genoeg, spreekt nog steeds boekdelen. Kort voor haar overlijden sprak ze op het event ‘Groen Geloven’ voor een zaal met bijna zeshonderd mensen. We constateerden dat het thema waaraan zij haar leven had gewijd, steeds meer erkend werd als een thema dat onlosmakelijk verbonden is met geloof.

We staan nog maar aan het begin van het serieus doordenken van de relatie tussen geloof en duurzaamheid. De weg die de Bijbel wijst, is altijd radicaler, liefdevoller, hoopvoller en confronterender. Dat we de Bijbel in deze tijd laten spreken over onze omgang met de schepping is van het grootste belang. Met vrijwilligers, hulporganisaties, ondernemers en veel anderen slaan we de handen ineen om dat mogelijk te maken: de Martine Vonk-leerstoel gaat er wat ons betreft in 2023 komen.

Over de auteur
Embert Messelink

Embert Messelink is zelfstandig tekstschrijver.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief