Guido de Brès (1522-1567): Warme liefde voor Jezus

Erik de Boer | 10 februari 2023
  • Algemeen
  • De schijnwerper op

Guido de Brès. Sommigen kennen zijn naam misschien alleen van een zekere middelbare school. Hij schreef de Nederlandse geloofsbelijdenis en stierf, vijfenveertig jaar jong, als martelaar voor Christus. Wat bewoog hem en wat heeft hij ons te zeggen? Erik de Boer, professor kerkgeschiedenis aan de TU Kampen|Utrecht, beantwoordt onze vragen.

‘Wat mij in Guido de Brès en zijn vrouw inspireert, is hun totale inzet voor het Evangelie, gevoed door warme liefde voor de Heer Jezus. Hij componeerde een belijdenis, niet om zijn originele visie te etaleren, maar te vatten wat we samen leerden geloven. In deze tijd, waarin iedereen vooral z’n eigen waarheid propageert, is hij voor mij een groot voorbeeld.’

Wie is Guido de Brès?

Guy de Bray, zoals hij in het Frans heette, kwam uit de Zuidelijke Nederlanden. Hij is geboren in 1522 in Mons (Bergen). Vorig jaar vierden we dus zijn vijfhonderdste geboortejaar. We hebben van hem geen schilderij. Een signalement van Guido uit een dossier van de geheime politie luidt: ‘Groot van gestalte, lang gezicht, mager en bleek. Hij draagt een baard die meer naar rood dan zwart neigt en die hij soms lang, soms korter draagt. Hij heeft ook een nogal brede rug en hoge schouders, kleedt zich vaak in mantel met kap, andere keren in lange jas met baret.’ Op jonge leeftijd maakt Guido een bewuste keuze voor het protestantse geloof.

Welke gevolgen had dat voor hem?

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

 

Over de auteur
Erik de Boer

Dr. Erik de Boer is universitair docent aan de Theologische Universiteit Kampen.

De kerk als proeftuin

De kerk als proeftuin

Petra de Jong
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘De kracht van de lokale kerk kunnen we onderschatten’

‘De kracht van de lokale kerk kunnen we onderschatten’

Femke Woertink
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief