Zorgen voor de dag van morgen

Dorina Nauta | 7 april 2023
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Nederlandse tieners maken zich zorgen over klimaatverandering, vervuiling en racisme, zo blijkt uit recent onderzoek. In opdracht van World Vision, Biblica en Alpha bevroeg onderzoeksbureau Barna 26.000 tieners wereldwijd naar hun kijk op gerechtigheid, Jezus en de Bijbel. Daaruit blijkt dat de tieners van nu open en inclusief in het leven staan. Deze generatie is geraakt door het onrecht in de wereld.

Een van de boegbeelden van deze generatie is de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg; geboren in 2003 heeft ze met haar jonge jaren al op allerlei mogelijke manieren aandacht gevraagd voor de toekomst van de planeet. Ze doet me denken aan Bram, een tiener bij ons uit de kerk. Net als veel leeftijdsgenoten maakt hij zich zorgen over het klimaat. Hij zit in groep vier als hij een spreekbeurt houdt over uitstervende diersoorten. Bij Bram blijft het niet bij bewustwording en zorgen. Als tienjarige trommelt hij zijn hele sociale netwerk op voor een kinderactie op het Binnenhof en probeert hij zoveel mogelijk ministers aan te spreken. Hij blijkt meer te weten over de actuele situatie van het klimaat dan ik. Met zijn jonge jaren voelt hij zich verbonden met kinderen over de hele wereld: ‘Ik maak me zorgen en hoop dat we niet zo doorgaan. Willen jullie zo goed mogelijk voor de aarde zorgen? Zodat alle kinderen een toekomst krijgen. Dan wordt de wereld veel mooier.’ We blijken onze eigen Greta Thunberg te hebben in de kerk.

Wereldverbeteraars

Bestaat deze generatie tieners vooral uit wereldverbeteraars zoals Bram en Greta of zijn zij de uitzonderingen? Bram en Greta zijn een hoopvol teken van een generatie die betrokken is bij wat er gaande is in deze wereld. Tieners groeien op in een wereld die sneller dan ooit verandert. Wordt hun stem gehoord in de kerk en de samenleving? In een wereldwijd onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Barna Group, zijn bijna 26.000 tieners (12-17-jarigen) bevraagd op hun perspectief op Jezus, de Bijbel en gerechtigheid. Ruim duizend Nederlandse tieners zijn meegenomen in de uitkomsten van dit onderzoek. Daaruit blijkt dat ze open en inclusief zijn, op zoek naar waarheid, authenticiteit en verandering. Deze generatie is diep gepassioneerd over het aanpakken van onrecht in de wereld. Wat kunnen we van hen leren? Hoe kijken tieners naar de wereld om hen heen?

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

 

Over de auteur
Dorina Nauta

Dorina Nauta is theoloog en is betrokken bij World Vision als interim projectleider Open Generation.

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief