Zin(loos)heid

Erik Smouter | 7 april 2023
  • Column

Elke dag als ik naar school ga, zie ik er tegenop. Veel van mijn klasgenoten ook. Zij zijn nauwelijks of niet-gelovig. Waarvoor doen we het eigenlijk allemaal? Hoewel er intussen grote problemen zijn, zijn dat problemen die ver van ons af staan. Het klimaatprobleem is er niet bepaald een waarop je in je eentje veel invloed hebt. Het enige wat we nu doen, is elke dag naar school gaan en later gaan werken, maar wat bereik je daarmee? Waarom is dit zoveel jaren aan school waard en waarom zou ik hierin moeite willen steken? We moeten nu onze moeite steken in dingen die irrelevant voelen.

Ik denk dat ik de oorzaak van de demotivatie en het gevoel van irrelevantie weet. Tegenwoordig hebben we veel controle en stabiliteit. Bij een mislukte oogst halen we gewoon eten uit een ander land en als het gas op is, zetten we een kerncentrale neer. Dus alles wat we zouden willen, is sowieso mogelijk. Ik ervaar geen grote problemen waarover ik geen controle heb. Doordat we over het algemeen veel controle hebben over ons eigen leven, hebben we minder doelen in ons leven. We weten toch wel dat het met ons goedkomt.

Als we meer gemotiveerde mensen willen hebben, moeten we een groot probleem hebben. Bijvoorbeeld een hongersnood die dichtbij is. Een probleem waarvoor je zelf moet vechten en waarop je ook invloed hebt; iets waaraan je echt wat kunt doen. Ja, er zijn grote wereldwijde problemen zoals klimaatverandering, oorlog of andere wereldwijde problemen. Maar als je gaat actievoeren of wat dan ook, verandert daaraan nauwelijks tot niets. Je hebt weinig tot geen invloed op die grote wereldwijde problemen wat je ook doet, terwijl je langzaam de wereld en de wil om te leven ten onder ziet gaan.

Kortom, we hebben concrete missies nodig in ons leven om ons leven zinnig te maken en waarin jij wel echt veel kunt veranderen. Dus mijn vragen aan u als lezer: welk doel kan ik in mijn leven stellen? Met welk doel beteken ik direct iets voor de wereld waarop ik in mijn eentje veel impact heb?

Gods Geest in het Oude Testament

Gods Geest in het Oude Testament

Koert van Bekkum
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Reisbagage: ‘Leren omgaan met de Bijbel is als leren fietsen’

Reisbagage: ‘Leren omgaan met de Bijbel is als leren fietsen’

Pieter Kleingeld
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief