Jeugdleiders en geloofshelden

Christien de Ruyter | 7 april 2023
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Jeugdwerk kan veel energie kosten. Misschien vraag jij je af of je het vol zult houden. Als dat zo is, wil ik graag met je meedenken hoe je op een ontspannen manier jeugdleider kan zijn. Hoe je in het jeugdwerk dicht bij jezelf kunt blijven en er vooral plezier aan kunt beleven. Ik begin met de Bijbel en eindig met de bedrijfskunde.

In Hebreeën 11 vind je een opsomming met geloofshelden, mensen die om hun geloof worden geprezen. In dit hoofdstuk worden twaalf mannen en twee vrouwen bij naam genoemd. Daarnaast lees je over een aantal groepen personen. Over de mensen die bij naam worden genoemd, lees je welke goede dingen zij vanuit het geloof deden. Maar bij een aantal van hen weten we uit het Oude Testament dat dat maar een kant van de medaille is: zo perfect was hun geloof niet. Ik licht er twee uit.

Mozes

Allereerst Mozes. In Hebreeën 11 lezen we over hem: ‘Door zijn geloof weigerde Mozes, toen hij volwassen werd, aangesproken te worden als zoon van een dochter van de farao. Liever werd hij even slecht behandeld als het volk van God dan dat hij vluchtig voordeel had bij de zonde; omdat hij uitzag naar de beloning waardeerde hij de smaad van Christus hoger dan de schatten van Egypte zonder angst voor de woede van de koning; hij volhardde, als zag hij de Onzienlijke. Door zijn geloof liet hij het pesachfeest vieren, en de deurposten met bloed besprenkelen opdat de doodsengel Israëls eerstgeborenen geen haar zou krenken’ (vers 24-28).

Maar in het Oude Testament lezen we dat Mozes een Egyptenaar doodsloeg (Exodus 2:11, 12). Hij ging eindeloos in discussie met God toen Hij hem zei dat hij naar de Farao moest gaan; hij kon steeds opnieuw redenen verzinnen waarom hij niet de aangewezen persoon was voor deze taak en ging tegen God in. (Exodus 3, 4, 5 en 6). Twijfelaars en mensen die andere paden proberen te bewandelen dan God van hen vraagt: dat is niet het idee dat ik heb bij een supergelovige, een rolmodel.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Christien de Ruyter

Christien de Ruyter is adviseur jeugdwerk bij KerkPunt en jeugdwerker.

Gods Geest in het Oude Testament

Gods Geest in het Oude Testament

Koert van Bekkum
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Reisbagage: ‘Leren omgaan met de Bijbel is als leren fietsen’

Reisbagage: ‘Leren omgaan met de Bijbel is als leren fietsen’

Pieter Kleingeld
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief