Druipnat

Anita Harink | 7 april 2023
  • Column

Met de fiets in de hand stond ik klaar om naar buiten te gaan, ik was een tiener en vanuit de garage keek ik naar de lucht. Zou het droog blijven? Moest ik een regenjas mee? Mijn vader was daar aan het werk en ik vroeg hem of het zou gaan regenen. Hij was mijn ‘mobiele buienalarm’. Mijn vader keek omhoog, zei eerst niets en daarna vervolgde hij rustig: ‘Er komt een schip met zure appels.’ Maar ik had geen zin in een regenjas en sloeg zijn woorden in de wind. Later die middag fietste ik als een verzopen kat terug naar huis. Chagrijnig zoals pubers kunnen zijn en niet willen toegeven dat hij gelijk had, zette ik mijn fiets terug in de garage.

Ben je zelf door een fase in je leven gegaan dat je adviezen van anderen niet aannam, eigen wegen insloeg en moeilijkheden ondervond? Je werd wel nat, maar verzuipen deed je hoogstwaarschijnlijk niet. Nu heb jij de rol van ouder of kerkelijk jeugdleider en trek je op met jongeren. Het is een andere tijd, met andere vraagstukken en tegelijkertijd een eeuwenoud antwoord. Onze God geeft bijzondere voorbeelden: een herder die als koning er een soepzooitje van maakt; een gewaardeerde zakenman die zijn handel en huis kwijtraakt. Hoe echt wil je het hebben? Psalm 78 geeft wijze woorden over het verleden en geeft ze door aan jou.

De kerk zijn we zelf

De veerkracht om tegenslag het hoofd te bieden komt niet vanzelf. Jongeren hebben wel een liefdevolle omgeving nodig, inclusief de geloofsgemeenschap die jou en je ouders steunt. En tja, de kerk die zijn we zelf. In deze jeugdspecial vind je inspiratie voor jeugdwerk, bemoediging van andere ouders en geven vakmensen achtergrondinformatie. Al deze ingrediënten hebben we nodig in onze omgang met jongeren zodat we ze kennen, begrijpen en liefhebben. Het woord ‘jongeren’ klinkt algemeen, bijna afstandelijk. Elke jongere heeft een naam en de naam van je kind, jouw jongere mag je in de handen van de Vader leggen. In alles wat op jongeren afkomt, helpt het gebed om drijvende te blijven.

 

Gemeenschap is ook zending

Gemeenschap is ook zending

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief