Faalkunst

Anne van Olst | 7 april 2023
  • Column

Faalangst onder jongeren is de afgelopen jaren eerder toegenomen dan afgenomen. Als jongere wil je het graag goed doen. Er wordt veel van je verwacht en er moet zo veel. Je bent gevoelig voor wat mensen van je vinden. Je wilt geen fouten maken, iets kunnen en zeker niet afgaan voor de mensen. Onzekerheid over wie je bent en wat je kunt hoort bij de leeftijd. Het gebruik van sociale media maakt het vaak nog erger. Je ziet zoveel mooie en succesvolle mensen. Als je naar je eigen leven kijkt, is dat niet zo fantastisch. Faalangst is dus niet alleen dat je bijvoorbeeld erg tegen een examen opziet. Faalangst is de angst dat je tegenvalt.

Je bent goed genoeg. Dat wordt vaak gezegd als reactie op faalangst. Je hoeft niet perfect te zijn. Je bent goed genoeg zoals je bent. Je waarde hangt niet af van je prestaties.

Als christen kunnen we het nog sterker zeggen. Het is bevrijdend dat de Bijbel ons vertelt dat we geen perfecte, fantastische of goede mensen zijn. God heeft zondaars lief. Wij hoeven ons voor God niet beter voor te doen dan we zijn. Kun je zijn liefde aanvaarden?

Ieder mens faalt. De kunst van falen is dat je weet en accepteert dat je een onvolmaakt en zondig mens bent. Je belijdt dat voor God en mensen. Maar je aanvaardt ook dat er voor jou vergeving is.

 

Verschillende gaven, één Geest

Verschillende gaven, één Geest

Bram Beute
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘Laten we minder in ons hoofd zitten’

‘Laten we minder in ons hoofd zitten’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief