De schijnwerper op: zonde en je kenvermogens

Hans Burger | 8 september 2023
  • Algemeen
  • De schijnwerper op

Zonde en je kenvermogens, waarom zou ik me daarover druk maken? Hierover nadenken helpt je om meer gevoel te krijgen bij wat zonde is. En dus om een eerlijker beeld te vormen van wie wij zijn. Je zou jezelf voor de gek houden wanneer je niet erover nadenkt. Wat wij van onze wereld weten, is vertekend door de zonde.

  1. Waarover hebben we het – wat zijn de cognitieve gevolgen van de zonde?

Kenvermogens zijn de mogelijkheden die je hebt om te kennen: je kunt kijken, voelen, luisteren, denken, informatie verwerken, gedachten ontwikkelen. Het gaat erom dat wij de waarheid leren kennen, maar de zonde werkt ook in onze kenvermogens.

Zonde begint bij een bewuste daad. Leugen is de expliciete vorm van zonde die te maken heeft met ons kennen. Je weet iets maar je zegt dat het niet zo is. Wie liegt, maakt dat een ander een onwaarheid gaat geloven. Je krijgt onware ideeën en werkt daarmee verder. Zo werkt de zonde door: misleiding is een gevolg van zonde. Er vormt zich een wereld vol van leugens, van nepnieuws, omdat mensen dingen mooier en anders voorstellen dan ze zijn. Er ontstaat een wereld vol hele en halve waarheden en je weet niet meer wat je moet geloven.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Hans Burger

Hans Burger (GKv) is docent systematische theologie aan de TU Kampen.

De kerk als proeftuin

De kerk als proeftuin

Petra de Jong
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘De kracht van de lokale kerk kunnen we onderschatten’

‘De kracht van de lokale kerk kunnen we onderschatten’

Femke Woertink
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief