‘Het gaat erom dat we mens blijven’
- Algemeen
- Reportage
Het lijkt soms alsof de aloude bijbelverhalen hun aantrekkingskracht verloren hebben. Veel kerken kampen met krimp en in de samenleving spelen kerk en geloof geen belangrijke rol meer. Zijn er nog plekken te vinden waar mensen graag met de Bijbel bezig zijn? Toch wel: een daarvan is de gevangenis. Ik kreeg vanuit mijn werk de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen bij het justitiepastoraat. Wat blijkt: de Bijbel helpt gedetineerden om hoop te houden en om mens te blijven.
‘Juist hier in de inrichting heb ik God teruggevonden’, vertelt Theo*. ‘Ik wist me geen raad met mijn leven. Toen zei iemand tegen me: “Ga eens mee naar de kerkdienst.” Dat heb ik gedaan en daar heb ik liefde gevonden.’ Samen met vijf andere mannen zit Theo in de kring met ‘de dominee’: justitiepredikant Arjen Kwantes. Op de tafel ligt een Bijbel: de Bijbel in Gewone Taal. Het ziet er gewoon en gezellig uit: keukentafel met kleedje, koffiepot en koektrommel. Toch is deze bijbelkring niet gewoon, want de deelnemers hebben iets op hun kerfstok. We zijn hier in een gevangenis: de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard. Via een detectiepoortje, door twee deuren die alleen opengingen voor de dominee en voor mij, en langs een paar gangen en trappen kwam ik bij de bijbelkring. Ik wil ontdekken wat de Bijbel voor gevangenen betekent.
Dominee Kwantes kreeg vorig jaar honderd van deze Bijbels cadeau van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Samen met zijn collega’s van het justitiepastoraat kregen ze er drieduizend. Het Bijbelgenootschap heeft als missie dat de Bijbel voor iedereen beschikbaar moet zijn – ook voor gevangenen. Van die honderd heeft Kwantes er nog zo’n vijfentwintig over, hij heeft er al vijfenzeventig weggegeven aan gevangenen. Mark, die naast Theo in de kring zit, is blij met deze bijbelvertaling in gewone taal: ‘Ik heb geen zin om in de Bijbel te lezen en dan telkens te moeten uitzoeken wat een woord betekent.’
Mens blijven
Peter H. Siebe is persvoorlichter bij het NBG.