Voor wie meer wil ontdekken over: Veilige kerk zijn
Els Veurink (HR) | 11 oktober 2024
- Reisbagage
- Thema-artikelen
Wil je over het thema van OnderWeg meer leren of doorpraten, alleen of met anderen? In deze rubriek vind je tips en suggesties.
Leestips
- Francine Oomen, Hoe overleven we? Amsterdam (Nijgh & Van Ditmar), 2023. Een autobiografische zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van seksueel misbruik en hoe de keten te doorbreken. Een graphic novel over intergenerationeel trauma en heling.
- Kim van Kooten, Naar het verhaal van Pauline Barendregt, Utrecht (Lebowski), 2017. In haar debuutroman vertelt Van Kooten het verhaal van het seksueel misbruik van een vriendin van haar. Ze beschrijft in het boek wat er gebeurt. Dat maakt het confronterend, maar kan ook herkenning oproepen bij slachtoffers van seksueel misbruik en daarin de eenzaamheid verlichten.
- Rinke Verkerk, Het hele dorp wist het, Amsterdam (de Correspondent), 2024. Dit verhaal laat zien dat er bij seksueel kindermisbruik altijd drie partijen zijn: daders, slachtoffers en omstanders. En dat we de neiging om weg te kijken bij misbruik kunnen doorbreken.
- Sanne Gerrits, ‘Hoe herken ik machtsmisbruik in mijn kerk? Kleine dingen kunnen snel uit de hand lopen’, (ND), 13 december 2023. In iedere kerk kan misbruik voorkomen. Hoe herken ik de mogelijke signalen daarvan? Drie experts geven in dit artikel uitleg.
- Jacolien Viveen, ‘Hoe voorkom je machtsmisbruik in de kerk? “Pastoraat kan ook in een openbare koffietent”’, (ND), 18 maart 2024. Zijn jonge kerkplantingen vatbaarder voor machtsmisbruik dan traditionele gevestigde kerken? Diverse deskundigen vertellen hoe een kerk gezond blijft.
Kijktips
- Je kunt ‘De stille tocht voor Tamar’ bekijken met een gratis account op de website van beleefmee.nl.
- Film Deze film gaat over het onderzoek naar seksueel misbruik door katholieke priesters en de daaropvolgende juridische strijd.
Luistertip
- Podcast ‘Dick en Daniël geloven het wel’ over machtsmisbruik in de kerk: hoe herken je de Matthijs in de kerk?
Doetips
- Op 12 november 2024 vindt de landelijke Conferentie Veilige kerk ‘Een hoopvol perspectief’ plaats in Veenendaal. Kijk voor meer informatie op de website van veiligekerk.nl. Kijk ook voor het stappenplan van de veilige kerk op deze website onder het kopje ‘stappenplan’. Werkvormen voor een gesprek over veilige kerk kun je op deze website vinden onder het kopje ‘aan-de-slag’.
- Voor een jongerenavond over het kwaad kun je een idee met als titel ‘Verdieping, gesprek en filmpjes’ vinden op de website van de protestantsekerk.nl onder het kopje ‘idee’.
- Op de website van de protestantse kerk is ook een idee met als titel ‘Eens gegeven blijft gegeven’ te vinden voor een invulling van een jongerenavond over machtsmisbruik onder het kopje ‘idee’.
- Voor vragen rond seksueel misbruik kun je terecht bij Meldpunt Misbruik. Kijk voor meer informatie op de website van Meldpunt Misbruik: meldpuntmisbruik.nl.
Ken jij iemand in je omgeving over wie je je ernstige zorgen maakt? Zo ernstig dat je bang bent dat hij of zij denkt aan zelfdoding? Vraag hem of haar of hij/zij denkt aan zelfdoding. Dat klinkt eenvoudig maar dat hoeft niet zo te zijn. Wil je advies of heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel 0800-113 zelfmoordpreventie of ga naar de website van 113.nl.
Over de auteur
Els Veurink (HR)
Els Veurink is hoofdredacteur van OnderWeg.