De schijnwerper op:  Oorlog. Kan een christen meedoen aan een moderne oorlog?

Ad de Bruijne | 11 oktober 2024
  • Algemeen
  • De schijnwerper op

Na decennia bezuinigen investeert Nederland weer in defensie. We schaffen tanks aan en promoten defensie-bijbanen voor studenten. Lang leek oorlog iets van ver, maar Ruslands expansiedrift en China’s streven naar een post-Westerse wereldorde brachten de dreiging weer dichterbij. Ook het conflict tussen Israël en Hamas zet ons op scherp. Ethische vragen rond oorlog staan opnieuw op de agenda. Mag Oekraïne zich verdedigen door Rusland aan te vallen? Rechtvaardigt het uitschakelen van Hamas-leiders burgerslachtoffers? 

Al sinds de Vroege Kerk vormt oorlog een belangrijk ethisch thema. Sommigen wijzen elke christelijke deelname af. Anderen rechtvaardigen oorlogvoering onder voorwaarden. De vragen worden zomaar urgent. Stimuleer je een militaire carrière voor je kinderen? Zoek je die bijbaan bij defensie? Doe jij vanzelfsprekend wat de legerleiding opdraagt?

Wat zegt de Bijbel over christenen en oorlog?

Dat ligt niet zo gemakkelijk. Er is hierin een verschil tussen het Oude en Nieuwe Testament. Gelovigen uit Israël voerden veel oorlog, maar christenen moeten vredestichters zijn en afzien van geweld. De overheid draagt wel het zwaard, maar overheden bestonden niet uit christenen.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Als de overheid het goede niet meer doet

Als de overheid het goede niet meer doet

Peter Strating
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Wat is onze roeping? Daar te zijn waar Christus is

Wat is onze roeping? Daar te zijn waar Christus is

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief