‘Ontheemd zijn geeft ook nieuwe kansen’

Arie Kok | 15 november 2024
  • Interview
  • Thema-artikelen

Hoe groot de betekenis van een kerkgebouw is, ontdek je pas goed als je het kwijtraakt. Bijvoorbeeld als de kerk wordt gesloten, zoals bij een fusie. De leden van de Regenboogkerk in Epe waren van het ene op het andere moment hun gebouw kwijt. Voor ontheemden voorziet God altijd weer in een herberg onderweg. 

Ook in Epe speelde Psalm 84 een opmerkelijke rol toen de gereformeerden hun kerk kwijtraakten, van het ene op het andere moment. De psalm stond al op de liturgie die predikant Dineke van de Wetering (58) had voorbereid voor de dienst van 25 augustus 2024. Dat ze die dienst uiteindelijk in de hervormde Grote Kerk zou leiden, kon ze de dinsdag ervoor nog niet vermoeden.

Brand

Van de Wetering was die zomerse ochtend op bezoek geweest bij een gemeentelid, toen ze een rookpluim boven het dorp zag. Ze stopte even bij mensen die langs de weg stonden te kijken, zij vertelden dat het om een kerk ging. Ze wist het meteen, dit moest haar ‘eigen’ kerk zijn, de gereformeerde Regenboogkerk. Zestien jaar is ze al aan deze PKN-gemeente verbonden, een levendige kerk met veel activiteiten en zo’n zeshonderd leden. Eerder diende ze, na haar studie in Apeldoorn, gemeenten in Oldehove en Koekange.

Pianospelen

‘Mijn eerste gedachte was: alles is weg, dit kerkgebouw zijn we kwijt’, vertelt Van de Wetering aan de telefoon. Ze fietste meteen door om te gaan kijken, maar ze kon er al niet meer dichtbij komen. ‘Alles was afgezet. Dezelfde dag nog werd het duidelijk dat het gebouw moest worden opgegeven, de gevels die nog overeind stonden, moesten om veiligheidsredenen neergehaald worden. Die avond was onze kerk landelijk nieuws, dat is toch wel speciaal om mee te maken. Dat een kerk belangrijk kan zijn voor mensen, voor een

dorpsgemeenschap, dat werd gezien. We kregen brieven en kaartjes uit het hele land, geadresseerd aan de Regenboogkerk in Epe. Mensen die je een hart onder de riem wilden steken, omdat ze beseften hoe belangrijk een kerkgebouw voor je kan zijn.’

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Arie Kok

Arie Kok is journalist en tekstschrijver.

Godshuizen wereldwijd

Godshuizen wereldwijd

Inger Hoegee
  • Reportage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief