Bijbels Dagboek 2025
- Achtergrond
- Blog
Hoeveel boeken ik ook tijdens mijn leven gelezen heb, bijbelse dagboeken zaten daar niet tussen. Maar nu heb ik dan toch eindelijk zelf een bijbels dagboek gelezen waaraan ik zelfs mocht meewerken. Het is Kracht voor elke dag. Bijbels Dagboek 2025. Het is een uitgave van uitgeverij de Vuurbaak uit Amersfoort. Wie geloofskracht voor elke dag zoekt, kan hier terecht.
Waarom publiceren uitgeverijen bijbelse dagboeken? Ook nu liggen ze weer in alle soorten en maten in boekwinkels te koop voor volgend jaar. Elke christelijke uitgeverij heeft zo zijn eigen theologische kleur waaraan hun boeken te herkennen zijn. De schrijvers die zij publiceren vertegenwoordigen meestal ook een specifieke ligging binnen de christelijke wereld. Het Bijbelse Dagboek 2025 is geschreven door Nederlandse gereformeerde auteurs uit beide vleugels van de herenigde kerken. Vrouwen en mannen, dominees en kerkelijke werkers, allemaal ervaren bijbeluitleggers, verzorgen de dagelijkse bijbeloverdenkingen. Vragen of gebeden zijn eraan toegevoegd maar vooral ook psalmen, gezangen en geestelijke liederen om te zingen ter afsluiting van de overdenking van het gelezen bijbelgedeelte.
De kerk als bloemenzee
Het Bijbels Dagboek is geschreven om ons te helpen Gods Woord te begrijpen en toe te passen in ons leven van elke dag. Zo werkt de heilige Geest en wil Hij ons tot geestelijke bloei brengen. In de junimaand wordt het werk van de heilige Geest besproken in Oude en Nieuwe Testament. De Geest schept leven door het Woord van God als levend water over ons uit te gieten zoals regen over dor land. Overal begint het groen weer door te breken en de bloemen staan in volle bloei. Een kleurrijke, ja bonte bloemenzee, verspreidt zich onstuitbaar over het droge land. In Zuid-Afrika heb ik dat meerdere keren met eigen ogen mogen zien gebeuren. Prachtig! Daar moet de gemeente van onze Heer op gaan lijken, op zo’n bonte bloemenzee. Het moet een gemeenschap zijn waar alle gaven van de Geest worden gevonden en elk lid een eigen kleur toevoegt aan het geheel. Dit bijbelse dagboek wil hieraan bijdragen. De kerk als bloemenzee: wat een getuigenis voor de wereld! Zijn we dat ook? Ik doe een willekeurige greep uit de inhoud van dit lezenswaardige bijbelse dagboek.
Uit de inhoud
Ieder schrijver heeft zo zijn eigen manier om de gelezen tekst uit te leggen en bij ons als lezers thuis te brengen. De een is meer pastoraal, schrijvend vanuit de eigen levenservaring met alle ups en downs, zoals in de decemberbijdrage gebeurt. In de vakantiemaand juli worden we geconfronteerd met het boek Openbaring in goed toegankelijke overdenkingen met pittige vragen zoals deze op 17 juli: “Nederland is geen christelijk land meer. Hoe erg vind je dat?” Inderdaad, moeten we dat erg vinden of eigenlijk toch niet?
Een meer heilshistorische aanpak krijgen we in maart als we 1 en 2 Samuel gaan lezen. Meer exemplarisch is de aanpak in april met aandacht voor randfiguren in de Bijbel zoals Suzanna, Eutychus of Sergius Paulus. Of denk aan de soms onbekende vrouwen die in het boek Genesis een eigen gezicht en plek krijgen in de heilsgeschiedenis. Dat staat ons in oktober te wachten.
Wij zijn mensen met een lichaam. God heeft daarvoor ook aandacht, lezen we in de novemberbijdragen. God prijzen doen we ook met ons lichaam dat best mooi gekleed mag zijn. Het maakt niet uit of wij mannen dan kaal zijn of niet (Leviticus 13:40). In september krijgen we de zeven hoofdzonden voorgeschoteld. Een ervan, de gulzigheid, vind ik wel heel actueel. Daarmee zitten we midden in onze huidige westerse cultuur waar het woord ‘genoeg’ uit het sociaal-economische woordenboek geschrapt is.
In februari en augustus komt de zending van allerlei kanten ter sprake. In Genesis 10 wordt ons de antieke wereldkaart voorgehouden met al zijn culturele diversiteit. Om die wereld gaat het God wanneer Hij Abraham roept om een zegen voor alle volken op aarde te zijn (Genesis 12:3). Uit het Oude Testament blijkt al dat het God om de volken gaat, al draait het dan tijdelijk om Israël. Hoe belangrijk daden ook zijn in de zending, het is toch het horen van het goede nieuws dat tot geloof brengt (Romeinen 10:14). In zijn Woord is God ons nabij!
Tenslotte
Volgend jaar ga ik dit Dagboek gebruiken. Gedisciplineerd zal ik tijd vrijmaken om te lezen, te denken en te bidden. En zingen? Nou goed, dat zal ik nog zien.
Ds. Bob Wielenga is emeritus predikant van de NGK Kampen en woonachtig in Zuid-Afrika.