Schreeuw om aandacht

Annelies Smouter | 7 februari 2025
  • Algemeen
  • Eyeopener

Nederland is geen christelijk land meer. Volgens onderzoek in 2023 had 58% van de Nederlandse bevolking geen kerkelijke gezindte, 17% hoorde tot de Rooms-Katholieke Kerk, 13% tot de protestantse gezindte (waaronder ongeveer 3% gereformeerd), 6% tot de islam en 6% tot een andere religieuze stroming. Er is dus maar een kleine kans dat je buurman of buurvrouw of iemand die je aanspreekt in de supermarkt nog gelovig is. Ook zien we de tolerantie afnemen naar andere religies – met name het jodendom. Denk aan de protesten en rellen onlangs in Amsterdam. Hoe helpt God ons als we voor ons geloof uit willen komen?

Blijf bidden en blijf daarbij waakzaam en dankbaar. En bid dan ook voor ons, dat God deuren opent om zijn boodschap te verkondigen, het geheim van Christus, waarvoor ik gevangenzit, en bid dat ik het mag onthullen zoals het mijn plicht is. Gedraag u wijs tegenover buitenstaanders en benut het juiste moment; Laat wat u zegt altijd aantrekkelijk zijn, sprankelend, en weet hoe u op iedereen moet reageren.

Kolossenzen 4:2-6

In de tijd waarin Paulus deze brief schreef, wilde de Romeinse regering ruimte bieden aan andere religies zoals jodendom en christendom (dit was voor de christenvervolging onder keizer Nero), maar wel zo dat de Romeinse bezetter het laatste woord zou hebben. Paulus verbleef in gevangenschap in de goddeloze stad Rome (60-62 na Christus). In Jeruzalem was hij door Joden uit Azië vals beschuldigd dat hij een paar niet-Joden (Grieken) in de tempel had gebracht (Handelingen 21:26-40), een zware overtreding van de joodse wet. De Romeinse bezetter redde Paulus van zijn eigen volk en bracht hem naar Rome om daar terecht te staan. In die stad kreeg hij uiteindelijk alsnog een doodvonnis, uitgevoerd door dezelfde reddende Romeinse regeringsmacht. Lijkt deze situatie van intolerantie tussen verschillende religies – in een land waar de regering tolerantie predikt naar alle levensbeschouwingen en godsdienst – niet veel op de situatie in Amsterdam en wat betreft de religiositeit op de situatie in heel Nederland?

Kerk en wereld

De gevangen Paulus geeft in zijn brief adviezen en bemoedigingen aan de gemeente in Kolosse en vraagt de gelovigen te bidden voor zijn werk als zendeling. Paulus belijdt in deze brief dat Christus het hoofd is van de gemeente en van de wereld en werkt dat thema uit. Kolossenzen 2:7: ‘Blijf in Hem geworteld en gegrondvest, houd vast aan het geloof dat u geleerd is en wees vervuld van dankbaarheid.’ Hier krijgen we van Paulus handvatten hoe we de bevrijdende boodschap van Jezus met anderen kunnen delen in een wereld die vol is van heidense godsdiensten. Het kan lastig zijn om je geloof met anderen te delen, zeker wanneer de meeste mensen om je heen leven met andere idealen dan de bevrijdende boodschap van Jezus Christus. Wat moet je zeggen? En wanneer? Paulus geeft de Kolossenzen drie handvatten, die vandaag net zo actueel zijn als toen.

  1. Volhard in gebed (vers 2-3)

Bidden heb ik zelf altijd een erg moeilijk onderdeel van het christelijk geloof gevonden. Voor zingen en bijbellezen heb je tekst en melodie al klaarliggen, maar voor het gebed niet. In het Oude Testament was God de Vader van zijn volk, nu mag je Hem aanspreken als je persoonlijke Vader. Ongelooflijk bijzonder en dichtbij! Maar – hoe vind je dan de goede woorden om met de God in de hemel te spreken? Er zijn wel voorbeeldgebeden te vinden, maar die zijn niet zo persoonlijk.

Het is niet gemakkelijk om zomaar een gesprek aan te knopen van hart tot hart. Pas als je de ander beter leert kennen, gaat de deur daar voorzichtig voor open. Zo is het ook met bidden: willen we God zo goed kennen als onze Vader, Hem zoveel vertrouwen geven dat we ons hart bij Hem uit kunnen storten? Dan zullen we daarvoor tijd en ruimte in ons hoofd en hart moeten vrijmaken. In dat proces leren we woorden te vinden in gesprek met God. Dat kan zwaar zijn als je allang niets van je Vader ervaren of gehoord hebt. Voor je vertrouwen kunt geven, heb je nodig dat je een liefdevol luisterend oor ervaart in je leven. Bidden is niet puur verstandelijk en zonder emoties je hartsgeheimen op tafel leggen voor God. Het is ook een emotionele schreeuw om aandacht van de hemelse Vader. Elia vroeg God te mogen zien en te ervaren – mogen wij dat ook vragen van onze Vader?

Paulus schrijft dat we sterk moeten blijven in gebed en waakzaamheid (vers 2). Met waakzaam blijven bedoelt hij ook doorzetten, omdat het uiteindelijk vruchten zal afwerpen. Wees waakzaam, zet door, geef nooit op. God verhoort niet altijd (zie bijvoorbeeld Paulus’ doorn in het vlees, 2 Korintiërs 12:7-9), maar Hij luistert wel altijd, ook als je dat lange tijd niet ervaart. Paulus vraagt ook specifiek gebed of hij deuren mag openen voor het Evangelie in het land van de bezetter. Hij had steun van andere gelovigen nodig om te volharden in zijn taak als zendeling. Laten we zelf ook bidden of God deuren voor ons wil openen om het geloof te delen. Paulus was gebonden (gevangen), maar het woord van God is dat niet (2 Timoteüs 2:9).

  1. Gebruik je kansen (vers 5)

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Annelies Smouter

Annelies Smouter is theoloog en eind- en webredacteur van OnderWeg.

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief