Ondersteun jongeren op hun geloofsreis
- Beschouwing
- Thema-artikelen
Het afgelopen jaar interviewde Femke Woertink diverse jongeren en jeugdwerkers voor OnderWeg, omdat ook jongeren een essentieel onderdeel vormen van de kerk. Tegelijkertijd is hun betrokkenheid niet vanzelfsprekend. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren zich thuis voelen in de kerk? Wat hebben zij nodig om hun geloof actief te beleven? Dit artikel geeft vanuit die interviews weer wat volgens deze jongeren de kerk aantrekkelijk maakt en hoe we hen kunnen ondersteunen op hun geloofsreis.
Contact met gelovige leeftijdsgenoten is cruciaal
Jongeren voelen zich niet automatisch betrokken bij de kerk. Een van de belangrijkste redenen waarom ze zich verbonden voelen is het contact met leeftijdsgenoten. Op plekken waar jongeren elkaar regelmatig ontmoeten en samen hun geloof beleven, ontstaat betrokkenheid.
Twan Goudsblom: ‘Ik mis het om met leeftijdsgenoten te praten over wat mij bezighoudt. Daarom twijfel ik soms of ik in deze kerk echt gevoed kan worden in mijn geloof.’
Toch is het lastig om dit contact te behouden. Kerkelijke activiteiten concurreren met andere verplichtingen. De andere verplichtingen krijgen vaak voorrang. Activiteiten die speciaal voor hen zijn, lijken leuk, maar geven sommige jongeren een gevoel van afstand tot de rest van de kerk. Dit komt onder andere doordat in veel kerken na een bepaalde leeftijd structurele begeleiding of activiteiten wegvallen. Tegelijkertijd verlangen veel jongeren naar een gemeenschap waar ze zich thuis voelen en hun geloof op een persoonlijke manier kunnen delen.
Mandy van Etten: ‘Na de catechisatie en eventueel je belijdenis viel je in een gat, terwijl de behoefte om over het geloof te praten er nog wel was. Met de dominee hebben we toen een jongerenkring opgezet.’
Anko Oussoren is jeugdwerker en adviseur bij Kerkpunt.