Maak 2015 het jaar van de contextualisatie

Martin de Jong | 23 januari 2015
  • Missionair

Hoe zorgen we ervoor dat mensen begrijpen dat de lijnen van hun levensverhalen alleen in Christus tot een goed einde komen? Dat is, volgens Tim Keller, waar goede contextualisatie van het evangelie voor zorgt. Kerklab maakt zich echter zorgen over het ontbreken van kennis hierover. Als gevestigde kerken niet serieus met contextualisatie aan de slag gaan, zullen ook grote kerken binnen afzienbare tijd de deuren moeten sluiten.

Ga eens met een enquête langs de deuren om te zien wat er leeft bij de mensen voor wie je middelaar wilt zijn. (beeld Iakov Filimonov / 123rf.com)

Ga eens met een enquête langs de deuren om te zien wat er leeft bij de mensen voor wie je middelaar wilt zijn. (beeld Iakov Filimonov / 123rf.com)

Veel kerken zijn nauwelijks met contextualisatie bezig. Ze doen alles zoals ze het altijd gedaan hebben en vertrouwen erop dat door geboortes en verhuizingen de kerkbanken de komende jaren nog wel gevuld zullen blijven. Of ze maken zich wel zorgen en organiseren ad-hoc-activiteiten om mensen over hun drempel te krijgen. Maar op die manier gaan we niet zorgvuldig om met de voortgang van de verspreiding van het evangelie.

Wie zijn die mensen?

Het is belangrijk dat kerken contextualisatie tot speerpunt van hun agenda maken. Niet om mensen naar de mond te praten en alleen nog maar te zeggen wat ze willen horen. Nee, daar is geen sprake van. Maar het is wel belangrijk dat kerken weten wie de mensen in hun omgeving zijn.

Maak gebruik van statistieken die er bij de lokale gemeente zijn om te achterhalen wat de kenmerken van je doelgroep zijn. Een buurt met veel ouderen vraagt om een heel andere kerk dan een buurt met jonge gezinnen of met veel allochtonen. Of ga eens met een enquête langs de deuren om te zien wat er leeft bij de mensen voor wie je middelaar wilt zijn.

Gevangen

Zodra je weet wie de mensen zijn die je wilt bereiken, ga je terug naar de Bijbel. Wat heeft de Bijbel te zeggen tegen deze mensen? Hoe kun je de eeuwenoude verhalen toepassen op hun leven? Durf de stap te zetten om je manier van communiceren (bijvoorbeeld de preken) aan te passen. Je verandert daarmee het evangelie niet, maar wel de vorm.

Iemand zei eens dat het evangelie niet gevangen mag raken in twintigste-eeuwse kerkvormen. Daar sluit ik me van harte bij aan. De vormen zijn niet heilig, de boodschap wel. Laten we met elkaar goed nadenken hoe we onze schat, het evangelie, recht doen door haar goed te communiceren. Ik stel voor om 2015 het jaar van de contextualisatie te maken!

Wat is Kerklab?
Kerklab is een alliantie van doeners, duwers en denkers voor kerkplanting en missionaire gemeenschapsvorming in Nederland. De ongeveer dertig deelnemende kerken en organisaties (waaronder GKv, NGK, EA-EZA) zijn ervan overtuigd dat de levensveranderende kracht van het evangelie van Jezus Christus nodig is in onze samenleving. En ze geloven dat kerkplanting daar stevig aan kan bijdragen. Onderzoek bevestigt immers dat nieuwe kerken veel meer buitenkerkelijke mensen trekken dan bestaande gemeenten.
Zie www.kerklab.nl.

Buiten de lijntjes – seminar over contextualisatie
Dit seminar wordt georganiseerd door EA-EZA en Kerklab.
Wanneer: zaterdag 7 februari, 9:30-16.00 uur
Waar: Metaalkathedraal, Rijksstraatweg 20, Utrecht
Sprekers: o.a. Paul Visser, Matthijs Vlaardingerbroek, Rikko Voorberg
Kosten: 19 euro (voor 6 euro is vooraf een lunch te reserveren)
Info en aanmelden: www.ea.nl/activiteiten

Over de auteur
Martin de Jong

Martin de Jong is coördinator missionaire gemeenteopbouw bij de EA-EZA, één van de partners van Kerklab.

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen
Predikanten op TikTok

Predikanten op TikTok

Linda Stelma
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief