Kinderzegen bij het avondmaal?

Praktijkcentrum | 21 februari 2015
  • Praktijklokaal

Hoe betrek je de kinderen in de kerk bij het avondmaal? In de GKv Assen-Peelo gebeurt dat onder meer door hen uit te nodigen om mee naar voren te lopen en hen in Jezus’ naam te zegenen, schrijft ds. Ernst Leeftink op zijn weblog.

In de NGK Voorthuizen-Barneveld kregen de kinderen die naar voren kwamen voor een zegen ook een klein hartje uitgereikt. (beeld Passievoortekstenfoto.nl)

In de NGK Voorthuizen-Barneveld kregen de kinderen die naar voren kwamen voor een zegen ook een klein hartje uitgereikt. (beeld Passievoortekstenfoto.nl)

Wanneer de avondmaalsgangers bij een ‘gaande viering’ in een lange rij naar voren komen om brood en wijn uit de hand van de predikant of ouderling te ontvangen, nemen veel ouders in Assen-Peelo hun kinderen mee. ‘Die krijgen dan ieder persoonlijk een hand op hun hoofd. Dan zegen ik ze in de naam van Jezus, die ook voor hen de goede herder is die zijn leven heeft gegeven voor alle schapen van de kudde, groot en klein.’

Meestal spreekt Leeftink de zegen zachtjes uit. Soms legt hij alleen zijn hand op het voorhoofd. ‘Het gebaar zelf is al veelzeggend genoeg.’

Gevraagd naar het waarom, zegt hij: ‘Omdat de kinderen er ook echt bij horen. Ze zijn net zo hartelijk welkom bij Jezus als volwassen gelovigen.’ Daarbij verwijst hij naar het Bijbelverhaal over Jezus die de kinderen zegent, nadat de leerlingen hen wilden tegenhouden (Marcus 10:14).

Als een uiting van het groeiende bewustzijn dat kinderen volwaardige leden van de gemeente zijn brengen ook andere GKv-gemeenten zoals in Groningen-Oost en Delft de kinderzegen bij het avondmaal in praktijk. Kinderen krijgen voor in de kerk een hand op het hoofd en een zegenwoord als ‘de zegen van God voor jou’ of ‘de Heer is ook voor jou gestorven’.

Er blijft uiteraard een hiaat tussen de zegen ontvangen en echt meedoen met het avondmaal na belijdenis van het geloof. En anders dan kinderen tot een jaar of tien neem je pubers niet meer zo gemakkelijk mee in de rij naar voren. Hoewel dat in Delft wel gebeurt. Ieder die nog geen belijdenis gedaan heeft, kan meelopen en op de knielbank voorin knielen als hij of zij een zegen wil ontvangen.

Ook in de NGK Voorthuizen-Barneveld gingen in de afsluitende avondmaalsdienst na het gemeenteproject ‘Hart voor mensen’ veel doopleden mee naar voren voor een zegen en beleefden kinderen én ouders dit in gezinsverband naar voren gaan als een hoogtepunt. Enkele jeugdwerkers gingen actief op de tieners af die niet mee naar voren gingen en gaven hun op de plek waar ze zaten een zegen.

In sommige NGK-gemeenten kunnen kinderen meedoen aan het avondmaal, in de NGK Rijsbergen al sinds het begin van de jaren zestig. Ook binnen de GKv komt daarover het gesprek op gang, met voor- en tegenstanders. Zo geeft Ernst Leeftink in zijn blog aan dat volgens hem ‘kinderen aan het avondmaal’ vanuit de Bijbel te onderbouwen is. Het gesprek daarover gaat in beide kerken ongetwijfeld door.

Webtips
www.ernstleeftink.wordpress.com/category/avondmaal/
www.dereformatie.nl/download/2619
www.wimvanderschee.nl/?p=1787

Op aanvraag (redactie@onderwegonline.nl) is een dossier verkrijgbaar met alle artikelen uit Opbouw over kinderen en avondmaal.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief