Column: Christus kennen aan de Nieuwe Universiteit
- Column
Op 25 februari klommen studenten het Maagdenhuis binnen. Voor de elfde keer sinds 1969 werd het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam bezet. Een symbolische actie, waarvan iedereen de betekenis kent. Als het Maagdenhuis wordt bezet, klinkt de noodklok in wetenschapsland.
Een woordvoerder op de radio zei dat het in het hoger onderwijs niet alleen om geld moet draaien, maar dat waarden weer centraal moeten staan. Op discussiebijeenkomsten werd gesproken over het belang van vorming. Het onderwijs moet beter, de student moet weer centraal. Het Maagdenhuis is omgedoopt tot het hoofdkwartier van de ‘Nieuwe Universiteit’.
Over de middelen en de retoriek kunnen we twisten, maar de Nieuwe Universiteit heeft zeker een punt. Het gaat in het hoger onderwijs vaak over rendement, nut, geld en resultaat. Dat gaat ten koste van rust, bezinningsvakken, academische nieuwsgierigheid. Toppunt van efficiëntiedenken is de invoering van het leenstelsel, dat studenten dwingt zichzelf te zien als onderdeel van hun eigen verdienmodel. Dat was de lont in het kruitvat.
Toppunt van efficiëntiedenken is de invoering van het leenstelsel
Het zou goed zijn als christelijke studenten zich zouden mengen in deze discussies. Wat is voor hen de Nieuwe Universiteit? Gerrit Benschop en Maarten Vogelaar, IFES-werkers in Amsterdam, hebben een steen in de rustige vijver van de christelijke studentenverenigingen gegooid. Als christenstudenten geen visie hebben op universiteit en wetenschap, kunnen ze zich net zo goed aansluiten bij de jeugdclub van de kerk. Prik. Die bal zal wel een keer terugkomen.
Aan de voorgevel van het Maagdenhuis in Amsterdam prijkt een tekst: ‘Laat de kinderen tot Mij komen’ (Marcus 10:14). Wat een symboliek! Het Maagdenhuis was eens een weeshuis voor katholieke meisjes, nu lopen studenten het pand in en uit. Jezus heeft het oog ook op hen. Hij laat de kinderen (en jongeren) bij Zich komen omdat Hij in hen een nieuwe toekomst ziet. Zij zijn ontvankelijk voor het onderwijs over het koninkrijk van God. Ook aan de Nieuwe Universiteit?
Roel Kuiper is rector en bestuursvoorzitter van de TU Kampen.