Kerk en sport in Amstelveen en Zaandam

0

Wat delen Enschede, Heemstede, Amstelveen en Zaandam in de zomer? Activiteiten vanuit de kerk om via sport de mensen in de buurt te bereiken.

In Zaandam wordt inmiddels twee keer per week met jongeren uit de buurt gesport.

In Zaandam wordt inmiddels twee keer per week met jongeren uit de buurt gesport.

In Amstelveen gaat het om de Westwijk, met veel hoogopgeleide tweeverdieners. Elke tweede zondag in de maand is er een sportmiddag en van 12 tot en met 15 augustus zelfs een speciaal zomersportproject: Coming home. Dit gebeurt in samenwerking met Athletes in Action. Het verlangen is dat Amstelveners op die manier ‘een goeie tijd hebben’ en dat de kerken iets laten zien van Gods liefde. De sportweek wordt nu voor de derde keer georganiseerd.

Er zijn veel vrijwilligers nodig, met name ook om te bidden, zo blijkt uit het opgaveformulier. Er is een gebedsuur, ‘omdat van een sterk gebedsleven veel kracht uitgaat’. De Stadshartkerk (GKv) werkt in dit project samen met de evangelische CAMA-gemeente. Daarnaast worden er ook buitenspeelmiddagen georganiseerd, die door de buurt erg gewaardeerd worden.

In Zaandam organiseert de NGK/GKv-samenwerkingsgemeente Zaankerk net als vorige jaren een sportweek. Voorheen gebeurde dat in samenwerking met Athletes in Action, maar na een jaar onderbreking, waarin de buurt de Zaankerkers echt bleek te missen, is er een nieuwe start gemaakt.

De Zaankerk werkt nu nauw samen met het jongerenwerk van Youth for Christ (YfC) en de sportweek staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een groter plan om relaties op te bouwen. Het jongerenwerk van YfC kan daar dan op aansluiten.

De week wordt georganiseerd in de buurt van de Zaankerk, in een wijk met veel flatgebouwen. Vaak gaat het om moslimjongeren, die door een directe, te ‘drammerige’ benadering afgeschrikt worden, maar die je volgens de Zaankerkers ‘in de relatie wel kunt bereiken’. De activiteiten in de sportweek zijn vooral gericht op de oudere basisschoolleerlingen. De week wordt afgesloten met een buurtbarbecue.

Maar daarmee is de aandacht voor de buurt niet over. Zaankerker Sjoerd Bronsema, tevens betrokken bij YfC: ‘We gingen al om de veertien dagen voetballen met de jongens uit de buurt. Zo leg je gemakkelijk contact, omdat het in dat spel ook gaat om vertrouwen.’

De andere week komen ze in het gebouw van YfC voor een maaltijd (met Bijbellezen) en gesprek. Inmiddels is deze aanpak geïntensiveerd: er wordt twee keer per week gesport en het jongerencentrum The Lighthouse is drie dagen per week open.

Webtips
www.athletesinaction.nl
www.facebook.com/aiaamstelveen
www.westlanen.nl/straatspeeldag.html

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter