Column: Betoeterd

0

De Tweede Kamer wil dat de regering onderzoekt of het burgerlijk huwelijk kan worden opengesteld voor mensen die geen Nederlander zijn en ook niet in Nederland wonen. Het gaat er vooral om dat mensen van gelijk geslacht met elkaar kunnen trouwen als dat in hun eigen land onmogelijk is.

De motie kwam van Pia Dijkstra van D66. Het gaat haar om de ‘wereldwijde symbolische uitstraling’. Minister Koenders zegt dan niet: ‘Ben je nou helemaal betoeterd, we hebben in dit land al genoeg problemen op te lossen.’ Hij sprak wel de twijfel uit ‘of ze er echt wat aan hebben als ze naar hun eigen land teruggaan’. Maar dat maakt niet uit. Nederland heeft een missie en de wereld zal dat weten.

Het is duidelijk dat mensen die niet meer in God geloven, nog steeds ergens in geloven. En dat ook uitdragen. Terwijl de kerk allang een toontje lager is gaan zingen (te laag wat mij betreft), is er bij de seculiere zendelingen geen spoor van twijfel.

Het is duidelijk dat mensen die niet meer in God geloven, nog steeds ergens in geloven

Raakt het mij dan niet dat homo’s in andere landen soms zo weinig rechten hebben? Natuurlijk wel, net zoals de omstandigheden van kindslaven in Thailand me raken, of die van Afrikaanse boeren die van hun land gezet worden door grote westerse bedrijven. Als er fundamentele mensenrechten in het geding zijn, wil je juist ook vanuit het christelijke geloof je mond open doen.

Maar dat is nog iets anders dan de inrichting van onze Nederlandse samenleving normatief maken. In alle landen van de wereld was tot voor kort het huwelijk een instelling die het samenleven van een man en een vrouw reguleerde. Is een land nog vrij naar die overtuiging de samenleving in te richten? Of moet iedereen achter het westerse experiment aan dat alle verschillen tussen man en vrouw uitwist? Weten we echt zeker dat dat heilzaam is, ook op de lange termijn?

Wie de wijsheid van praktisch alle eeuwen en culturen aan de kant schuift, moet wel heel zeker zijn van zijn eigen gelijk.

Delen.

Over de auteur

Dick Westerkamp is emeritus predikant van de Lichtboog (NGK) in Houten.

Laat een reactie achter