Catechisatie voor twijfelaars

Praktijkcentrum | 22 september 2015
  • Praktijklokaal

Deze maand gaan op veel plaatsen de catechisaties weer van start. Zoals wijlen dr. R.H. Bremmer ooit zei, hoor je ze ook te houden bij kunstlicht.

Nadrukkelijker dan voorheen wordt rekening gehouden met doopleden die nog niet toe zijn aan het doen van belijdenis.

Nadrukkelijker dan voorheen wordt rekening gehouden met doopleden die nog niet toe zijn aan het doen van belijdenis.

Opvallend is dat ze de laatste jaren veel minder vanzelfsprekend afgesloten worden met het doen van belijdenis dan vroeger. Terwijl twintig jaar geleden nog negen van de tien catechisanten in de GKv uiteindelijk belijdenis deden, is dat nu verminderd tot bijna zes van de tien. Dat blijkt uit een vergelijking van het aantal doopleden dat belijdenis doet met het aantal gedoopte kinderen van twintig jaar daarvoor.

Dit heeft tot gevolg dat er nadrukkelijker dan voorheen rekening gehouden wordt met doopleden die nog niet toe zijn aan het doen van belijdenis, bijvoorbeeld omdat ze nog veel vragen hebben. Zo organiseert de GKv Stadskanaal een catechisatie voor twijfelaars. Overigens niet alleen voor doopleden met vragen, maar voor iedereen van 18-88.

Ds. Aad van Zuijlekom: ‘Het is een groep waarin we elkaar niet veroordelen, maar waarin we streven naar openheid en vertrouwen.’ Het is de bedoeling de vragen die leven te inventariseren en van daaruit met elkaar in gesprek te gaan.

De GKv Barneveld-Voorthuizen gaat nog verder. Ds. Gerard de Kimpe biedt maar liefst vier vormen van catechese aan voor 17-plussers: naast verdiepingscatechese zijn er ook groepen voor stelletjes en een groep voor zoekers. De eerste is bestemd voor wie nog niet toe is aan het doen van belijdenis, maar wel veel vragen heeft en daarover in gesprek wil. En de laatste is voor wie ‘echt wat verder af staat van alles wat er in de kerk gebeurt en van het geloof dat ze je thuis en in de kerk proberen mee te geven’.

Ook de catechisatie voor stelletjes gaat over de inhoud van het geloof, aan de hand van het evangelie van Marcus, en is niet een soort huwelijksvoorbereiding. Daarvoor is er weer een andere groep.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief