Jeugdcavé in Zuidlaren

0

Eén van de kerken die bewust gekozen hebben voor het combineren van jeugdvereniging en catechese, is de GKv Zuidlaren. De gemeente gaat na een grondige voorbereiding in januari 2016 van start met een Jeugdcavé.

Praktijklokaal - ZuidlarenDe doelstelling is dat jongeren leren om volgeling van Jezus te zijn: in hun relatie met God en hun naaste, als lid van de gemeente, als christen in de samenleving, en als christen op deze aarde. Dat willen ze in Zuidlaren bereiken door elke groep te koppelen aan een mentor en een catecheet die kunde en kennis inbrengen.

Mentoren en catecheten hebben onlangs met elkaar kennisgemaakt in een speeddatesessie. Het is de bedoeling dat er twee mentoren per catecheet aangewezen worden, zodat ze elkaar kunnen afwisselen. Ds. Theo Havinga: ‘Het moet onderling wel klikken. Juist daarom is er ook een echtpaar dat de diverse teams eventueel kan coachen.’

Het Cavé begint met een mentorkwartier, vervolgens bespreekt de catecheet de lesstof met de groep en de bijeenkomst wordt afgesloten met het voorbereiden van een presentatie. Het geheel duurt ongeveer vijf kwartier. Dat is langer dan een catechisatieles (drie kwartier), maar wie hiervoor catechisatie en vereniging bezocht, is nu niet meer tijd kwijt.

‘Het gaat om een samenspel van hoofd, hart en handen’, meldt het werkdocument op de website van de kerk. Dat laatste aspect komt onder andere naar voren in het werken aan de presentatie. Havinga: ‘Dat kan heel praktisch, bijvoorbeeld door het organiseren van een maaltijd. Zo werk je heel direct aan de gemeenschap.’

Op die manier hoopt men ook de betrokkenheid vanuit en met de gemeente te vergroten. Eén keer in de acht weken kan de gemaakte presentatie bijvoorbeeld getoond worden in een kerkdienst, waarin het besproken thema centraal staat.

Webtip
www.gkvzuidlaren.nl/gkv4/index.php/jeugd/opzet-catechisatie-vereniging

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter