Avondmaal als echte maaltijd

0

In veel gemeenten is de manier van avondmaal vieren in discussie. Diverse vormen worden besproken en beproefd (aan tafel, in een kring, lopend), elk met zijn eigen voor- en nadelen.

AvondmaalIn de NGK Eindhoven wordt een nieuwe manier van avondmaalsviering in praktijk gebracht. Of eigenlijk een heel oude. Hij komt uit de oude kerk, waar de christenen vaak samen een maaltijd hielden, met als onderdeel de viering van het avondmaal. Zo ook in de Emmaüsgemeente in Eindhoven, waar op zondagavond 18 oktober eerst een maaltijd gehouden werd, die werd afgesloten met een korte dienst. De nadruk lag op de onderlinge band die in de viering van het avondmaal besloten ligt.

Een vergelijkbare praktijk kent men ook in de Amsterdamse CGK-gemeente Via Nova. GKv-predikant Jos Douma blogde er recent over op www.verlangennaarhetgoedeleven.wordpress.com. Ook hij pleit voor ‘maaltijdsamenkomsten’.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter