Identiteit

0

Een paar maanden geleden was Monique Samuel te gast in het tv-programma Jinek. Ze kondigde aan dat ze voortaan als man (althans met een mannelijke naam en als mannelijke verschijning) door het leven wilde gaan. Voor dit moment tenminste, want uit haar verhaal werd duidelijk dat deze keuze niet per se permanent was. ‘Het kan zijn dat ik hier over twee jaar met een baard zit of met lang haar.’ Ze verwerpt het label man of vrouw, ze wil gewoon op elk moment de vrijheid hebben om te kiezen wie ze is. En dat kan dus blijkbaar steeds wat anders zijn.

Nu gaat het me niet om (inmiddels) Mounir Samuel als persoon. Ik wil direct aannemen dat ze diep ongelukkig is geweest met hoe ze zichzelf beleefde en hoe de mensen haar zagen. Het kan voorkomen dat mensen lijden aan een genderidentiteitsstoornis, mogelijk met een biologische basis, waardoor iemand eruitziet als een man, maar toch de chromosomen van een vrouw heeft, of andersom. Hier lijkt echter iets heel anders aan de hand te zijn. Samuel wil de vrijheid hebben om los van enige inperking zelf haar gender (= geslacht) te kiezen.

Ze verwerpt het label man of vrouw, ze wil zelf kiezen wie ze is

In Amerika speelde een ophefmakende zaak van een blanke vrouw die claimde dat ze zich zwart voelde en de wereld had overtuigd dat ze ook zwart was. Dat was nodig om leiding te kunnen geven aan een belangenbehartigingsorganisatie van zwarten. Totdat haar ouders naar buiten brachten dat ze inderdaad blank was, waarna ze haar baan moest opgeven.

Leidt het zelf kiezen van je identiteit op allerlei gebieden inderdaad tot meer vrijheid? Of is dat een vorm van nieuwe slavernij, waarin steeds meer mensen in onze cultuur terechtkomen: je leven construeren zonder erkenning van vaste kaders die je niet zelf gemaakt hebt? De wijsheid die de Bijbel ons aanreikt, gaat nooit tegen de schepping in, maar leert ons juist om die beter te verstaan en onszelf te zien in Gods licht. Ik ben niet mijn eigen schepper, ik ben ook niet mijn eigen verlosser. Onze ware identiteit ligt in Christus en nergens anders.

Delen.

Over de auteur

Dick Westerkamp is emeritus predikant van de Lichtboog (NGK) in Houten.

Laat een reactie achter