Uitnodigend getuigen

Peter Wierenga | 28 december 2015
  • Missionair

Missionair zijn, hoe doe je dat? Daarover denken we in deze rubriek samen na. In mijn eerste (korte) bijdrage daaraan wil ik iets vertellen over één van de verschillende manieren waarop je kunt getuigen van je geloof.

Een Samaritaanse vrouw had het geluk Jezus bij de bron aan te treffen.

Een Samaritaanse vrouw had het geluk Jezus bij de bron aan te treffen.

In Johannes 4 lezen we over een Samaritaanse vrouw die het geluk had Jezus bij de bron aan te treffen. Ze was ondersteboven van alles wat Hij over haar achtergrond en levensstijl wist, en al snel besefte ze dat ze met een profeet van God te maken had. Maar Hij wist haar pas echt van haar stuk te brengen met het nieuws dat Hij meer was dan een gewone profeet. Hij was de langverwachte messias!

De Samaritaanse vrouw liet er geen gras over groeien. Ze rende terug naar de stad en vertelde al haar vrienden en iedereen die het maar horen wilde, wie ze zojuist had ontmoet. Vervolgens nodigde ze hen allemaal uit om mee te gaan naar de bron, in de hoop dat Jezus daar nog zou zijn en ze met eigen oren konden horen wat Hij te zeggen had. Velen gaven aan die uitnodiging gehoor en door haar uitnodigende stijl van evangeliseren kwamen veel van haar stadsgenoten tot geloof in Christus en ontstond er een gemeente in Samaria.

Kerkbank

Ook de negentiende-eeuwse Amerikaanse evangelist Dwight L. Moody hanteerde deze uitnodigende stijl van getuigen, kort nadat hij naar Chicago was verhuisd. William R. Moody schreef later het volgende over die aanpak van zijn vader:

‘Hij huurde een hele kerkbank af en nam zich voor die elke zondag gevuld te zien. Hij nodigde jongemannen uit die werkeloos op straat rondhingen, pensiongasten die vroeg op waren en hij ging zelfs cafés binnen waar hij jonge dronkaards uitnodigde mee te gaan naar de kerk. Of het nu zijn nieuwe aanpak was, of de onweerstaanbare oprechtheid en vriendelijkheid van de jongeman, hij wist heel wat mensen over te halen een kerkdienst te bezoeken.’

William Moody wees erop dat zijn vader niet alleen zijn doelstelling bereikte, maar al snel vier kerkbanken afhuurde, die hij zondag aan zondag wist te vullen met een vreemd scala aan gasten.

Webtips
Op de website van het Missionair Steunpunt worden zes verschillende getuigstijlen onderscheiden: dienend, persoonlijk, uitnodigend, confronterend, getuigend, en intellectueel. Zie voor meer informatie www.missionairsteunpunt.nl/getuigstijlen. Wil je weten welke getuigstijl bij jou past? Ga dan naar www.missionairsteunpunt.nl/stijlentest.

Correctie
Het webadres van de NGZN (zie vorig nummer) is www.ngzn.org.

Nieuwe trekker voor de rubriek
In plaats van steeds langer en moeizamer zagen, kun je ook regelmatig je zaag scherpen. ‘Houd de zaag scherp’ is één van de principes die Stephen Covey opnam in zijn bekende klassieker De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

012424 Missionair illustratieTot ruim een jaar geleden mocht ik als missionair consulent de missionaire zaag van de NGK-leden scherp houden. Inmiddels ben ik fulltime predikant van de NGK Oegstgeest. Ik merk hoe belangrijk het is om bij de alledaagse beslommeringen van het gemeenteleven mijn missionaire zaag scherp te houden. Ik besef dat ik daarvoor mensen nodig heb die midden in de volle breedte en actualiteit van het missionaire veld staan. Daarom heb ik Peter Wierenga gevraagd om de verantwoordelijkheid voor deze rubriek van me over te nemen.

Peter is mijn opvolger als missionair consulent van de NGK, heeft jarenlange ervaring in de wereld van gemeenteopbouw, evangelisatie, toerusting en gemeenteplanting, is bekend met de GKv, de NGK en veel van wat buiten deze twee kerkgenootschappen op missionair terrein gebeurt. Peter heeft daarnaast ook goede contacten met het Praktijkcentrum van de GKv. Kortom, hij staat midden in het veld en kan u en mij prikkelen, gidsen en opscherpen.

Pieter Kleingeld

Over de auteur
Peter Wierenga

Peter Wierenga is adviseur evangelisatie, zending en kerkplanting van de NGK.

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen
Predikanten op TikTok

Predikanten op TikTok

Linda Stelma
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief