Kerken slaan handen ineen rond leerdiensten

Praktijkcentrum | 8 februari 2016
  • Praktijklokaal

Er wordt in kerken nog steeds over de Heidelbergse Catechismus gepreekt, al wordt dat duidelijk minder. In plaats daarvan en daarnaast komen er steeds vaker speciale leerdiensten. De nieuwe GKv-kerkorde zegt daarover: ‘Eén van de zondagse kerkdiensten is doorgaans een leerdienst waarin aan de hand van de belijdenis van de kerk onderwijs wordt gegeven in de christelijke leer.’

‘Hoe lees je de Bijbel?’ is een thema dat in meerdere classes voorbijkomt. (beeld Steve Haselden/Creationswap)

‘Hoe lees je de Bijbel?’ is een thema dat in meerdere classes voorbijkomt. (beeld Steve Haselden/Creationswap)

Ds. Aad van Zuijlekom (GKv Stadskanaal) vergelijkt de leer van de kerk ‘met je botten en benen: ze geven stevigheid aan je lijf. Zonder die botten zou je als mens een soort plumpudding zijn. Of een kwal. En dat wil je toch niet. Maar juist als je goeie botten en benen hebt, kun je werken met je lijf. Kun je eropuit.’

In de praktijk ontstaat er rond deze leerdiensten steeds meer samenwerking tussen predikanten en kerken uit een bepaalde regio. Predikanten maken een serie preken over een onderwerp en reizen daarmee diverse gemeenten in de omgeving af. Zo wisselen bijvoorbeeld binnen de classis Stadskanaal de classiskerken elkaar af met korte themaseries. Daarbij wordt de actualiteit niet gemeden; er komt bijvoorbeeld een blokje over de ambten in de kerk, met aandacht voor de m/v-discussie.

De CGKv Nijmegen publiceerde kortgeleden alvast de onderwerpen die de predikanten in de GKv-classis Arnhem de komende tijd in de leerdiensten centraal zullen stellen. Daarbij gaat het om thema’s als kind en kerk, seksualiteit/samenwonen/huwelijk/echtscheiding, God de Zoon, ons leven als een offer aan God, en de verhouding tussen kerk en overheid, toegespitst op wat je roeping als kerk en christen is in politiek en samenleving. ‘Hoe lees je de Bijbel?’ (in het bijzonder het Oude Testament) is een thema dat in meerdere classes voorbijkomt.

Het Praktijkcentrum van de GKv geeft in samenwerking met de Theologische Universiteit Kampen een cursus over leerdiensten, met speciale aandacht voor de didactische vaardigheden die daarbij komen kijken.

Webtip
De website van het Praktijkcentrum biedt meer info over de cursus, zie goo.gl/6njAnn.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief