Ontwerp Gereformeerde TU op hoofdlijnen bekend

0

De Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) is een “haalbaar, realistisch initiatief”, dat steeds meer vorm begint te krijgen. Dat schrijft de regiegroep van de deelnemende universiteiten. Op 24 maart presenteerde de regiegroep in besloten kring de hoofdlijnen van het ontwerp van de GTU. Utrecht is in beeld als vestigingsplaats.

De TU Kampen (foto) en de TU Apeldoorn zullen hun predikantsmasters in eigen beheer naast elkaar voortzetten, waarbij de NGP zich zal aansluiten. (© Antoine.01 / Wikimedia Commons)

De TU Kampen (foto) en de TU Apeldoorn zullen hun predikantsmasters in eigen beheer naast elkaar voortzetten, waarbij de NGP zich zal aansluiten. (© Antoine.01 / Wikimedia Commons)

Sinds het voorjaar van 2015 werkt een regiegroep met vertegenwoordigers van de TU Apeldoorn, de TU Kampen, de NGP en de Gereformeerde Bond aan het ontwerp van de GTU. Hun besturen, toezichthouders, curatoren, hoogleraren en universiteitsraadsleden werden op 24 maart geïnformeerd over de hoofdlijnen van het ontwerp. Zij hebben nu de gelegenheid om te reageren.

Het ontwerp voor de GTU bevat onder meer een preambule die de identiteit van de instelling verwoordt. De GTU wil “een thuishaven bieden voor de beoefening van gereformeerde theologie in deze tijd, en wil daarbij het spoor gaan van de klassiek-gereformeerde theologische traditie”.

Het hart van de universiteit wordt gevormd door een gezamenlijke bacheloropleiding theologie. Die opleiding moet, net als alle andere activiteiten van de huidige instellingen, op één locatie worden gehuisvest. Utrecht is volgens de regiegroep een gunstige vestigingsplaats. Door middel van publiekscolleges en cursussen moet die plek tevens een ontmoetingsplaats voor een breder publiek van kerkleden, professionals en geïnteresseerden worden.

In juni moet het definitieve ontwerp van de GTU klaar zijn. Vervolgens moeten de synodes van de CGK en GKv, de Landelijke Vergadering van de NGK en het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond een besluit nemen over de plannen.

Delen.

Over de auteur

Laat een reactie achter