Jeugdwerk: Het eerste contact

Paul Smit | 30 april 2016
  • Jeugdwerk

‘Jouw vader is zeker een piraat, want jij bent de schat die ik zocht.’ ‘Ik heb geleerd dat sterren ver van ons verwijderd zijn, hoe kun jij dan naast me staan?’ Twee voorbeelden van grappige openingszinnen, populair onder jongeren. In de praktijk zijn de beste openingszinnen echter veel alledaagser. Gewoon vertellen wat je oprecht wilt zeggen, is meestal de beste manier om contact te maken. Ook met jongeren.

Als volwassene stap je letterlijk of figuurlijk op de jongere af en vraag je of je op hun terrein mag komen. De meeste jongeren vinden dat erg leuk. (beeld Milenko Bokan/iStockPhoto)

Als volwassene stap je letterlijk of figuurlijk op de jongere af en vraag je of je op hun terrein mag komen. De meeste jongeren vinden dat erg leuk. (beeld Milenko Bokan/iStockPhoto)

Er hangt vaak een mythe rondom het contact leggen met jongeren. Mensen denken dat je jezelf anders moet gedragen als je met hen contact wilt maken: populaire taal gebruiken, flauwe grappen maken. En zeker, jongeren houden van een geintje en zo’n geintje kan helpen om een gesprek te starten. Maar jongeren komen echt niet van een andere planeet. Op iemand af stappen die je nog niet kent, is altijd een waagstuk; daarin verschillen jongeren niet wezenlijk van volwassenen.

Voor het eerst contact maken met een jongere, ook al kennen jullie elkaars gezicht en naam, kan nog steeds lastig zijn. Je weet namelijk nooit of de jongere op een gesprek zit te wachten. Daarin zit gelijk de sleutel voor dat eerste contact: jij wilt kennismaken. Dat betekent dat jij degene bent die jezelf voorstelt en interesse toont.

Schrijf of vertel de eerste keer echter niet al teveel over jezelf. Je probeert immers die jongere te leren kennen. Haal niet van alles uit de kast bij het eerste contact, maar zorg ervoor dat je vooral scherp hebt waarom je contact wilt maken. Wat is je passie om met jongeren in contact te willen komen? Blijf daarin dicht bij jezelf.

Bedoeling

Voor de jongere is het belangrijk dat gelijk duidelijk is waarom je contact maakt. Wat is jouw bedoeling? Je kunt als doel hebben om de jongere te leren kennen. Wees dan geïnteresseerd in wat hij of zij doet en wie zijn of haar vriend(inn)en zijn. Vraag naar studie, werk, hobby’s, contacten via het clubwerk. Je kunt daarin ook iets van jezelf delen, bijvoorbeeld over jouw interesses. Als het echter alleen om een eerste kennismaking gaat, maak het dan niet te lang. Ga zeker niet staan preken, wees kort en bondig.

Benader de jongere niet met een verborgen agenda, bijvoorbeeld doordat je via deze kennismaking de jongere wilt uitnodigen voor een activiteit. Wees eerlijk en duidelijk over je bedoelingen. Als je de jongere direct uitnodigt voor een clubactiviteit kan dat de indruk wekken dat je niet echt geïnteresseerd was in de kennismaking zelf. Uiteraard kan het zo zijn dat een activiteit naadloos aansluit bij de jongere. Als je dat op een natuurlijke en spontane manier ter sprake brengt, zal dat veelal geen probleem zijn.

Natuurlijk

Het eerste contact moet vooral iets natuurlijks hebben, van beide kanten. Als je uit elkaar gaat en de jongere denkt: awkward! (ongemakkelijk), dan is er iets niet goed gegaan. We benadrukken daarom als jeugdwerkadviseurs dat oprecht geïnteresseerd zijn in de jongere een absolute noodzaak is.

Als volwassene stap je letterlijk of figuurlijk op de jongere af en vraag je of je op hun terrein mag komen. De meeste jongeren vinden dat erg leuk. Ze hebben altijd wel iets te vertellen over hun hobby’s en met wie ze omgaan. Blijf dan wel eerlijk als je geen idee hebt waar ze het over hebben. Een reactie als: ‘Nooit van gehoord, vertel eens’ komt een stuk beter over dan proberen mee te praten en de plank misslaan. Jongeren verwachten echt niet dat volwassenen alles begrijpen wat ze doen. Juist daarnaar vragen biedt de mogelijkheid om die eerste verbinding te maken.

Kortom, blijf dicht bij jezelf en wees eerlijk en duidelijk over je bedoelingen. En succes met het aanspreken van de jongere die je nu in gedachten hebt.

Het eerste artikel van deze serie over communicatie met jongeren ging over de goede basishouding. Het tweede over wat jongeren bij de jeugdwerker op kunnen roepen met hun woorden en gedrag. Het derde artikel gaf ideeën om uitnodigende vragen te stellen. Dit is het laatste artikel in deze serie.


Agenda

Media/tips

  • 020928 Jeugdwerk foto Media tipsVind jij het lastig om zomaar met iemand een praatje te maken? Dan is het misschien makkelijker om iemand uit te nodigen om samen iets te doen. Je hebt dan een concreet onderwerp. De activiteit is vervolgens een goed moment om op een laagdrempelige manier contact te krijgen. Ga bijvoorbeeld eens samen koken, gamen, wandelen, of bezoek een andere kerkdienst. In de auto praat het vaak makkelijk!
  • Zorg ervoor dat de jongeren je kennen en dat ze jou zien als iemand die ze kunnen vertrouwen. Heb begrip en geduld wanneer jongeren niet direct alles wat hen bezighoudt kunnen en willen vertellen. Probeer hun vertrouwen te winnen door zelf open te zijn en te laten merken dat je er voor hen wilt zijn.
  • Denk na over de manier waarop je in gesprek wilt gaan met de jongere. Waar zou de jongere zich op zijn gemak voelen? Op welke manier zou hij of zij graag worden aangesproken?

Met bijdragen van Karen Scheele (NGJ) en Anko Oussoren (Praktijkcentrum GKv).

Over de auteur
Paul Smit

Paul Smit (NGK) is jeugdwerker en werkzaam bij het Nederlands Gereformeerd Jeugdwerk (NGJ).

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief