Als kerk actief in de zomerperiode

0

‘Waar ik het las, weet ik niet meer, maar het sprak me wel aan: waarom laten wij rond Pinksteren het kerkelijke seizoen eindigen? Dan begint het toch?’, schrijft ds. Rob Vreugdenhil in het kerkblad van de GKv Capelle aan den IJssel Zuid-West. Waarschijnlijk in het Nederlands Dagblad, dat een eerdere OnderWeg-column van Eline de Boo plaatste, waarin zij een oproep deed om ook de zomermaanden te gebruiken voor de opbouw van de kerk. Vreugdenhil doet de suggestie om half juni een start te maken met het nieuwe seizoen, dan rust te nemen en na de vakantie volop aan de slag te gaan.

De commissie Wervende gemeente in Ommen organiseert deze zomer Bijbelspeurtochten voor kinderen. (beeld Jeroen/Flickr)

De commissie Wervende gemeente in Ommen organiseert deze zomer Bijbelspeurtochten voor kinderen. (beeld Jeroen/Flickr)

Er zijn ook andere mogelijkheden. De NGK Eindhoven begint alvast met een cursus pastoraat voor gemeenteleden. Twee avonden zijn al belegd, nog in juni. Twee andere volgen na de vakantieperiode. De cursus is bestemd voor wie een taak heeft in het pastoraat, voor wie binnen de eigen kring of groep het geloofsgesprek wil stimuleren, of voor wie gewoon nieuwsgierig is. Voor de cursus wordt materiaal gebruikt van het Steunpunt Gemeenteopbouw (inmiddels Praktijkcentrum).

De NGK Ede (Proosdijkerk) biedt tot aan de zomervakantie een vervolg aan op de catechisaties. De catechisanten kunnen meedoen aan zogenaamde tracks. Dat zijn workshops waarin het geloof wordt verdiept en die ongeveer anderhalf uur duren. Er zijn diverse mogelijkheden: een creatieve track, survival of the faithest, een ministrycursus, alles wat je wilde weten over seks en daten, en een track van Stichting Present.

De commissie Wervende gemeente van beide GKv’s Ommen organiseert deze zomer iets voor kinderen. Een Bijbelvakantieweek is inmiddels behoorlijk ingeburgerd in veel kerken, maar Ommen komt met een Bijbelspeurtocht. Die wordt in een periode van vier weken enkele keren georganiseerd, met als start- en eindpunt de aardbeienboerderij RozemArrie. De activiteit is gericht op kinderen die niet opgroeien met de Bijbel. Daarom is er extra aandacht voor taalgebruik en illustraties, zodat zij het ook mooi en spannend vinden.

De jaarlijkse zomerconferentie van New Wine (dit jaar van 23-29 juli in Biddinghuizen) wordt bezocht door veel gemeenteleden uit GKv, NGK, CGK en PKN. Dit jaar is eenheid het thema van de conferentie: ‘Door de geschiedenis heen hebben wij vaak gefaald in deze eenheid. Tijdens de Zomerconferentie 2016 willen we opnieuw inhoud geven aan dit thema. Hoe kunnen wij groeien in eenheid? Wat is het? Wat weerhoudt ons ervan? En hoe kunnen we deze eenheid meer vormgeven?’

Webtip
zomerconferentie.new-wine.nl

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter