Column: Wereldkerk

0

Ik schrijf deze regels tijdens een conferentie in Polen, in Wisla. Een jaarlijks gebeuren onder de vlag van het European Leadership Forum (ELF). Gisteren hoorde ik van één van de oprichters dat het een initiatief is van mensen die elkaar troffen in Oxford en geïnspireerd waren door Francis Schaeffer en zijn visie op een christelijke presentie in de cultuur. Er zijn 720 afgevaardigden uit 45 landen bijeen, met name professionals in onderwijs, media, politiek, wetenschap en kerk.

Wat opvalt, is de diepe geestelijke verbondenheid die je hier ervaart. Ik deel mijn kamer met Pavel, een predikant uit Oekraïne, die ik ken van een eerdere gelegenheid. De meeste deelnemers komen uit Oost-Europa, ook uit landen waarvan ik eigenlijk weinig weet, zoals Wit-Rusland of Tsjechië.

Nu lijkt het erop dat het licht meer daagt in het oosten dan in onze eigen contreien

Ongelooflijk dat het evangelie daar nu ruimte krijgt en gehoord kan worden in de publieke ruimte (ook al is het in sommige gevallen nog wel oppassen). Dat was in mijn jonge jaren wel anders. Nu lijkt het erop dat het licht meer daagt in het oosten dan in onze eigen contreien. Er is veel enthousiasme om de eigen omgeving te bereiken met het evangelie. Het gezag van de Bijbel voor de kerk en het leven als christen is daarbij onomstreden. Een verademing bij de discussies die je in ons land vaak moet voeren.

Het zou goed zijn als we meer contact zoeken met de wereldkerk. Het zou ons helpen onze eigen standpunten te relativeren. De issues die hier spelen, zijn misschien toch niet zo heel belangrijk.

Indringend was de vraag waarmee een hoofdspreker, een Zweed, zijn verhaal afsloot: als Petrus of Paulus opeens overgeplaatst zou worden in de 21ste eeuw, in onze kerk, wat zou dan zijn zorg zijn? Toch maar één ding: hebben jullie, verre broers en zussen, het geloof vastgehouden zoals wij het hebben overgeleverd? Zijn jullie nog het zout dat smaak geeft in de cultuur? Of hebben jullie je aangepast aan de omgeving waar je bent? Goede vragen om mee te nemen.

Delen.

Over de auteur

Dick Westerkamp is emeritus predikant van de Lichtboog (NGK) in Houten.

Laat een reactie achter