Gods geheime wapen

0

U die aan de hemel uw luister toont –
met de stemmen van kinderen en zuigelingen
bouwt U een macht op tegen uw vijanden
om hun wraak en verzet te breken.
(Psalm 8:2b-3)

Héél apart, dat ‘geheime’ wapen dat de HEER wil inzetten als zich weer eens vijanden aandienen om met list en bedrog het heft in handen te nemen in jouw leven: kinderstemmen-in-actie. Hoe komt Hij erop! Bijzonder dat David Gods strategie begrijpt en die van zijn Heer mag doorgeven aan de kerk van alle eeuwen (inclusief jou en mij), om met dit wapen de winst te pakken die klaarligt. Het moet wel zo zijn dat David hier zelf de nodige ervaring mee heeft opgedaan in zijn gevaarlijke en vaak beproefde leven.

IJsberen

(beeld Kirsten Roordink-Hagg)

(beeld Kirsten Roordink-Hagg)

Maar hoe moet je je dat in vredesnaam concreet voorstellen: kinderstemmen versus bedreigers? Als ik deze psalm in me om laat gaan, stel ik me voor dat hij als volgt ontstaan is.

Het is diep in de avond, koning David kan de slaap niet vatten en loopt te ijsberen langs de kantelen van zijn versterkte burcht. Uren duurde de ministerraad, maar ze zijn er niet uitgekomen. Wat zijn doeltreffende maatregelen onder deze dreigende omstandigheden? Paniek begint zich al van hem meester te maken.

Dan richt zijn blik zich naar boven: als er hulp komt dan zal het dáár toch vandaan moeten komen, van de HEER die alles maakte. Kijk hoe Hij de maan langzaam de hemel in laat klimmen, de sterren één voor één hun plek en baan wijst. En dan ineens, op onzichtbaar ‘bevel’, klinkt daar Gods commentaar bij dit overweldigende beeld. Een kinderstem begint te zingen. ‘Hoor nou toch,’ zegt David tegen zichzelf, ‘de kleine Salomo zingt het liedje dat ik pas voor hem maakte.’ Wat klinkt dat mooi in de stilte van de nacht. In het Hebreeuws natuurlijk, maar vertaald komt het vast hierop neer:

Hoger dan de blauwe luchten en de sterretjes van goud
woont de Vader in de hemel, die van al zijn kinderen houdt.

Aandoenlijk, dat lied? Hoe dan ook, het werkt! David vat moed. Hij beseft weer waar hij staat: onder Gods zorgzame en almachtige supervisie. ‘Ik hoef niet bang te zijn, Hij gebruikt mij in zijn wereldwijde plan.’ David kan verder – angsten en zorgen moeten wijken.

Bureaublad

Aan deze Psalm 8-scène moest ik meteen denken toen ik de foto kreeg van mijn kleindochter Maartje. Wat ze laat zien heeft ze niet zelf bedacht, laat staan opgeschreven, maar ze mag het goede nieuws wel namens de Heer uitdragen: ‘GOEIE MORGEN! GOD HOUDT VAN JOU EN GAAT VANDAAG MET JE MEE.’

Voortaan staat deze foto op mijn bureaublad – het eerste dat ik elke morgen zie als ik de pc opstart. En mijn ervaring is: het helpt heel goed. Gods effectieve wapen of ‘medicijn’ tegen neerslachtigheid en welke andere ellendige belagers dan ook. En dat zijn er nogal wat in deze gevaarlijke wereld, waarin ook jij je plek hebt, tot het Gods tijd is.

Om over na te denken

 • Haal Maartje uit deze OnderWeg en hang haar boven je bureau – ik deel haar graag met je! En laat me maar eens weten wat er gebeurt… (jhagg@koningskerk.nl).
 • Luister eens bewust naar een kinderkoor, bijvoorbeeld de cd’s Peace of Luminosa van het Engelse jongenskoor Libera. Of John Rutters lied Deep Peace (Gaelic Blessing) (www.youtube.com/watch?v=Eve2y-P-Zjk):Deep peace of the running wave to you.
  Deep peace of the flowing air to you.
  Deep peace of the quiet earth to you.
  Deep peace of the shining stars to you.
  Deep peace of the gentle night to you.
  Moon and stars pour their healing light on you.
  Deep peace of Christ,
  of Christ the light of the world to you.
  Deep peace of Christ to you.
Delen.

Over de auteur

Han Hagg is predikant van de GKv Zwolle-Zuid.

Laat een reactie achter