In beeld: Gert Knijnenberg

Peter Hommes | 26 november 2016
  • In beeld

‘In beeld’ laat je aan de hand van acht vragen kennismaken met GKv’ers en NGK’ers. In deze aflevering: Gert Knijnenberg.

Gert Knijnenberg | 37 jaar | woonplaats: Heerde | kerkelijke gemeente: NGK Heerde | getrouwd met Coby, twee zonen en pleeggezin | werk: student (pré-)predikantsmaster TU Kampen en jeugdwerker NGK Nunspeet.

Gert Knijnenberg | 37 jaar | woonplaats: Heerde | kerkelijke gemeente: NGK Heerde | getrouwd met Coby, twee zonen en pleeggezin | werk: student (pré-)predikantsmaster TU Kampen en jeugdwerker NGK Nunspeet.

1. Hoe zie jij jezelf als christen? Boven alles als geliefd kind van de Vader. Ik heb in mijn leven veel gedaan om gezien te worden, me geliefd te weten door anderen en die valkuil is er nog steeds. Maar nu is er vooral het diepe besef dat God onvoorwaardelijk van mij houdt. Vanuit die liefde willen we als gezin dienstbaar zijn aan de mensen om ons heen, in het bijzonder aan het kwetsbare kind en de mensen daaromheen. Maar de liefde van God en de genade komen voorop, geen missie of activisme. We willen juist in het gewone leven anderen laten proeven wat het betekent geliefd te zijn door Jezus en Hem te volgen. Geleid door de Geest, al struikelend achter Jezus aan.

2. Waar maak jij je boos over? Ik kan heel slecht tegen onrecht, in het bijzonder als het om kinderen gaat. Denk aan armoede, uitbuiting, verwaarlozing en pesten. Daar kan ik mij echt boos over maken.

3. Wat is je mooiste ervaring in de kerk? Dat is niet één moment. In de kerkdienst kan ik geraakt zijn door een woord, een gebed, een lied, en kan ik enthousiast worden over nieuwe kennis. Maar ik geniet misschien nog wel het meest van het koffiedrinken na de dienst en de ontmoetingen door de week. Dan besef ik wat een voorrecht het is om deel te zijn van Christus’ gemeente. Samen luisteren naar God, onderweg zijn, plezier en lol hebben, samen huilen in moeilijke momenten, gesprekken hebben van hart tot hart en samen bidden. Dat zijn toch wel de mooiste ervaringen voor mij en wat mij betreft is dat ook het hart van gemeente zijn.

4. Wat mis je in je leven? Ik kan weleens jaloers zijn op mensen met een muzikale gave. Daar kan ik echt van genieten en tegelijkertijd denken: kon ik dat maar.

Ik geniet het meest van het koffiedrinken na de dienst

5. Welk Bijbelgedeelte vind jij het meest indrukwekkend? Ik denk toch wel het boek Daniël. De toewijding en vastbeslotenheid van Daniël en zijn vrienden om God te blijven dienen in een goddeloze omgeving vind ik heel indrukwekkend.

6. Waar kunnen ze je voor wakker maken? Voor zelfgemaakte appeltaart, met een lichte voorkeur voor die van mijn vrouw of mijn moeder… Maar liever word ik helemaal niet wakker gemaakt.

7. Wat vind jij het belangrijkste voor jongeren in de kerk? Dat we kinderen en jongeren niet als een aparte doelgroep zien, waar we als gemeente voor moeten zorgen tot ze ouder zijn, maar dat we ze juist zien als deel van het lichaam. Kinderen en jongeren hebben vaak zo’n gave inbreng en verfrissende blik op geloof en kerk zijn, daar mogen we ons best wat vaker door laten inspireren. Generaties aan elkaar verbinden is daarin belangrijk. Van elkaar leren, met een open houding van beide kanten. Waarbij we in beton gegoten vormen en regels ook los durven te laten.

8. Welke film zou je willen aanraden? Ik kijk vrijwel nooit films, dus een echte aanrader heb ik (helaas) niet. Er is wel een serie die ik elk jaar opnieuw bekijk: Band of Brothers. Door mijn verleden als beroepsmilitair en mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog kan ik daar erg van genieten.

Over de auteur
Peter Hommes

Peter Hommes is predikant van de GKv Leusden en redacteur van OnderWeg.

Gemeenschap is ook zending

Gemeenschap is ook zending

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief