In beeld: Petra de Joode

Peter Hommes | 10 december 2016
  • In beeld

‘In beeld’ laat je aan de hand van acht vragen kennismaken met GKv’ers en NGK’ers. In deze aflevering: Petra de Joode.

Petra de Joode | 57 jaar | woonplaats: Hilversum | kerkelijke gemeente: NGK Loosdrecht | moeder van vier prachtmensen, de jongste woont nog thuis | werk: presentator radio bij de Evangelische Omroep.

Petra de Joode | 57 jaar | woonplaats: Hilversum | kerkelijke gemeente: NGK Loosdrecht | moeder van vier prachtmensen, de jongste woont nog thuis | werk: presentator radio bij de Evangelische Omroep.

1. Hoe zie jij jezelf als christen? Ik zie een vrouw die verknocht is aan God, daarnaar probeert te leven en daar graag met anderen over praat. Het liefst met andersdenkenden of andersgelovigen, dat maakt het gesprek veel boeiender en interessanter. Ik zie ook een vrouw die soms geneigd is in haar schulp te kruipen en zich te verliezen in het zoeken naar de zin van het leven. Die zin heeft ze overigens nog altijd niet gevonden, maar ze gaat er steeds minder het belang van inzien. Het is wat het is en dat is goed.

2. Waar maak jij je boos over? Op dit moment vooral over al die kinderen die misbruikt worden in de cyberseksindustrie. Twee miljoen… Dat mensen daar opgewonden van willen raken en geld aan willen verdienen. WALGELIJK! Bestond seks maar niet. Maar ik ben ook boos op mezelf, omdat ik heel vaak mijn stem niet verhef over onrecht.

3. Wat is je mooiste ervaring in de kerk? Dat was ooit met Pasen in de Oude Kerk in Delft, de stad waar ik opgroeide. Het was een grauwe, kille ochtend. De voorganger beklom de kansel, liet zijn blik heel bewust over de gemeente gaan en sprak toen met veel nadruk de woorden: ‘De Heer is waarlijk opgestaan!’ En pats! Daar kwam opeens de zon door de gebrandschilderde ramen heen. Dat moment zal ik nooit vergeten, die kleuren, en het besef: ja, dat geloof ik!

4. Met wie zou je graag een dag willen optrekken? Met rabbijn Awraham Soetendorp. Ik bewonder hem om zijn wijsheid, zijn zachtmoedigheid en zijn enorme inzet om met compassie vrede te stichten. En met cabaretier Herman Finkers. Ik zag van de week bij de boekhandel zijn verzamelbundel liggen: De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door. Alleen die titel al…

De zin van het leven heb ik nog altijd niet gevonden

5. Welk Bijbelgedeelte vind jij het meest indrukwekkend? De psalmen, om hun poëtische kracht, hun diepgang en herkenbaarheid, nog altijd. Er is één zin uit psalm 27 in de oude berijming die altijd in mij opkomt als ik ontroerd ben of iets mij raakt. Als ik niet snap hoe iets komt, maar eigenlijk wel weet dat God het doet, dan denk ik: ‘Hier weidt mijn ziel met een verwonderd oog’. Prachtig toch?

6. Welk muziekstuk heeft jou het meest gevormd? Gevormd is een groot woord, maar elk jaar met kerst zet ik The Virgin van Adrian Snell op. En dan vooral de lofzang van Elizabeth, met de tekst: ‘It feels so good!’ Heerlijk! Ik zie daar in gedachten altijd het plaatje bij uit Hij was een van ons van Rien Poortvliet, waarop Elizabeth stralend in de deuropening staat om Maria welkom te heten: meid, kom binnen, gezellig!

7. Wat is jouw favoriete jaargetijde? De herfst. Al is die kaalslag ook wel moeilijk. Maar die blaadjes moéten eraf: zonder herfst geen lente.

8. In welk Bijbelpersonage herken je jezelf? Ha, ik heb laatst zo’n op-wie-lijk-jij-test gedaan. Ik blijk iets van Jozua te hebben. Hij was een verbindende leider, die op cruciale momenten de goede kant koos. Dat stelt me dan toch wel weer enigszins gerust.

Over de auteur
Peter Hommes

Peter Hommes is predikant van de GKv Leusden en redacteur van OnderWeg.

Wat geef ik door? Generaties en hun verhaal van heil

Wat geef ik door? Generaties en hun verhaal van heil

Hans Schaeffer
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘De kerk zou een veilige haven moeten zijn’

‘De kerk zou een veilige haven moeten zijn’

Elze Riemer
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief