Redactioneel: Tot een hand en een voet

Ad de Boer | 18 maart 2017
  • Column

Ineke en ik zijn elkaar de laatste tijd meer dan ooit tot een hand en een voet. Het feit dat ik sinds nieuwjaarsdag tob met een onverklaarbaar dikke linkerenkel, maakt het intrappen van de koppeling in de auto pijnlijk. Daarom zit Ineke nu vaker achter het stuur dan ik. Maar omdat zij een onwillige rechterpols heeft, trek ik vanaf de stoel naast haar de handrem aan en bedien ik soms zelfs de versnellingspook. Zo brengen we 1 Korintiërs 12 letterlijk in de praktijk.

We passen het beeld van de kerk als het lichaam van Christus, waarvan de leden niet zonder elkaar kunnen, graag toe op de plaatselijke gemeente: iedereen is daar nodig. Maar dat beeld geldt evenzeer voor de wereldwijde kerk. In één adem met de ‘geroepen heiligen’ van gemeente X, Y of Z spreekt Paulus allen aan ‘die overal de naam van Jezus Christus aanroepen’. Alleen ‘samen met alle heiligen’ kunnen we de omvang van Christus’ liefde peilen. We kunnen als protestanten, katholieken, evangelischen en gereformeerden dus niet zonder elkaar. Het is niet mogelijk én niet goed om indringende vragen die anno 2017 op de kerk afkomen op eigen houtje te beantwoorden. En laten we dan maar dichtbij beginnen: in Nederland, bij de GKv en de NGK, hand en voet.

Uit angst voor gedoe of een slopend en
uitzichtloos bezwaartraject zwijgen ze

Onze kerken hebben elkaar nodig, ook in hoe we omgaan met leer en leven. De ene kerk kan nooit meer lastige ethische thema’s bestuderen zonder de andere. En vragen rond het ondertekenen en afwijken van de belijdenis zijn geen typisch NGK-probleem, maar liggen op ons gezamenlijke bord. In de NGK én de GKv kom ik nogal eens ouderlingen tegen die de Drie Formulieren van Enigheid nauwelijks kennen en eerder ‘voor gezien’ (hoewel zelfs dat de vraag is) dan ‘voor akkoord’ tekenen. En beide kerken kennen predikanten die vanuit hun verstaan van Gods Woord moeite hebben met belijdenisonderdelen, maar uit angst voor gedoe of een slopend en uitzichtloos bezwaartraject daarover zwijgen.

De gemeente bewaren bij de leer van Christus en de kudde beschermen tegen de dwaalwegen van huurlingen, dat accent is in de GKv sterk aanwezig. Maar in ruimte scheppen voor het bevragen en vernieuwen van de in de belijdenis neergelegde kerkleer is de NGK sterker. De hand kan niet tegen de voet zeggen: ik heb je niet nodig. Kerkelijk sturen, gasgeven, remmen en schakelen: je doet het samen.

Over de auteur
Ad de Boer

Ad de Boer is actief in het NGK-kerkverband en was hoofdredacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief