Stimulans: Psalmen, Pasen en sceptici

Heleen Sytsma-van Loo | 18 maart 2017
  • Stimulans

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer de Psalmen, Pasen en sceptici.

Psalmen

030618 Stimulans foto 1Enkele jaren geleden begon Jochem Douma op een website met het uitleggen van de Psalmen; een deel van die verklaringen is nog te vinden op www.jochemdouma.nl/psalmenstudie. Sinds 2013 verschijnen deze commentaren bij uitgeverij Brevier in boekvorm, in een reeks die onlangs met een vierde deel voltooid is.

Douma bespreekt elke psalm overeenkomstig eenzelfde patroon, waarbij hij achtereenvolgens aandacht schenkt aan de volgende onderdelen: 1. Uitleg van de tekst; 2. Behandeling van een algemeen thema; 3. De weg van het Oude naar het Nieuwe Testament; 4. Betekenis van de tekst voor vandaag; 5. Verantwoording.

Het zijn goed leesbare studieboeken met een gedegen aanpak, die je op weer een heel andere manier dan andere recent verschenen (dag)boeken over de Psalmen inwijdt in een Bijbelboek dat iedere gelovige in zijn hart zou moeten meedragen. Alle vier delen zijn nog tot eind mei met korting te bestellen (www.brevieruitgeverij.nl).


Op weg naar Pasen

030618 Stimulans foto 2Over ongeveer een maand is het Goede Vrijdag en Pasen. Speciaal voor die dagen en ter voorbereiding daarop heeft de redactie van www.opkijken.nl een paasdossier samengesteld, met daarin materiaal voor thuis, op de club of de vereniging, of rondom de kerkdiensten. Verschillende veertigdagenprojecten zijn natuurlijk al van start gegaan, maar het is geen probleem om nu alsnog de draad daarvan op te pakken.

DagelijkseBroodkruimels (www.dagelijksebroodkruimels.nl) is een online community die probeert te inspireren door middel van afbeeldingen in combinatie met teksten. Ze biedt in samenwerking met www.opkijken.nl een dagelijks bezinningsmoment aan in de aanloop naar Goede Vrijdag en Pasen.

Voor mensen met een verstandelijke beperking is er via het paasdossier de mogelijkheid om veertig dagen lang een kleine opdracht te doen. En van schrijfster Johanna Looijen-de Rijke staat een EO-artikel in het dossier, gebaseerd op haar boek In het oog, in het hart, waarin ze tips geeft om de Bijbel dicht bij kinderen te brengen, ook rondom Pasen.


Zoeken naar waarheid

030618 Stimulans foto 3Niets Nieuws is een christelijk blog voor en door jonge christenen die zoeken naar het vormgeven van hun leven met God in hun drukke bestaan van elke dag. Niets Nieuws bestaat sinds 2015 en post wekelijks blogs, interviews, meditaties en sinds kort ook filmpjes (www.nietsnieuwsblog.nl).

Zo schreef Margriet Zwart-Westers, theoloog en arabist, een blog over het belang om vast te houden aan de waarheid. Tijdens al het verkiezingsrumoer in ons land en daarbuiten heeft dat begrip zwaar te lijden gehad onder de druk van nepnieuws en alternatieve feiten. Zwart denkt dat de kerk bij uitstek een plek is om te oefenen in het zoeken naar waarheid.

‘Wat hebben wij te verliezen? Dat we schuldige en afhankelijke wezens zijn is voor ons niets nieuws. Wij hebben geen “alternatieve feiten” nodig om ons ego op te poetsen, want we leven van genade. De waarheid bestaat, en we moeten haar zoeken.’ En even verderop: ‘De kerk moet een plek zijn voor verhalen van verliezers en schuldige mensen. Waar we luisteren naar slachtoffers, zwakken, armen en verliezers. Waar we herinneren waar we de mist in gingen, waar we schuldig waren, waar we anderen onrecht aandeden. Die verhalen mogen ons geheugen bewonen.’


Bewijs

Dat iets pas waar is als het empirisch bewezen kan worden, is een wijdverbreid en hardnekkig misverstand.

Dat iets pas waar is als het empirisch bewezen kan worden, is een wijdverbreid en hardnekkig misverstand.

Dat iets pas waar is als het empirisch bewezen kan worden, is een wijdverbreid en hardnekkig misverstand, evenals de opvatting dat geloof in een onzichtbare God om die reden achterhaald zou zijn. Redeemer Presbyterian Church, de kerk in New York waar onder andere Tim Keller werkt, doet veel moeite om sceptici de ruimte te geven om hun twijfels ten aanzien van religie te analyseren en wellicht te ontmaskeren.

De website van Redeemer biedt online allerlei materiaal dat ook verhelderend kan zijn voor christenen die zelf besmet zijn met een te groot geloof in de wetenschap of die in hun omgeving scepsis tegenkomen. Zoek onder www.redeemer.com/learn/skeptics_welcome.

Over de auteur
Heleen Sytsma-van Loo

Heleen Sytsma-van Loo is neerlandicus en redacteur van OnderWeg.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief