Stimulans: Pasen, videolessen en de schepping
- Stimulans
De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer Pasen, videolessen en de schepping.
Jongeren en diaconaat verbinden
Diacoon is een diaconaal magazine dat wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van deputaten diaconaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken. In maart verscheen een speciale uitgave van het magazine onder de titel ‘Deel je leven’, dat in zijn geheel gewijd is aan de verbinding van jongerenwerk en diaconaat. Voor de gelegenheid is samenwerking gezocht met het Diaconaal Steunpunt (GKv/NGK), een samenwerking die, zo meldt de redactionele intro, in de toekomst zal worden voortgezet.
De titel van het magazine is tegelijk de naam van een werkgroep die diaconaat en jongerenwerk in de drie genoemde kerken dichter bij elkaar wil brengen. Het 52 pagina’s tellende tijdschrift heeft als ondertitel ‘Een praktische handreiking over het verbinden van jongeren en diaconaat’. Belangrijk is volgens de schrijvers dat jongeren er helemaal bij horen en dat ze zelf betrokken worden bij de plannen en de uitvoering van diaconaal gemeentewerk. De uitgave is te downloaden op www.diaconaalsteunpunt.nl.
Pasen met al je zintuigen
Hoe vertellen we de volgende generaties over Gods grote daden? In het boek Exodus worden tastbare, eetbare symbolen aangereikt om het verhaal van Gods redding uit de slavernij tijdens een feestelijke maaltijd tot onderwerp van gesprek te maken. Kunstenares Neeltsje Stephenson-Kramer, die zelf jarenlang in Jeruzalem heeft gewoond, maakte een boekje waarin woorden, beelden, voedsel en drinken elkaar aanvullen.
De Vertelling is gebaseerd op de Joodse Haggadah, het verhaal van de uittocht dat voorgelezen wordt tijdens de Joodse pesachviering. De Vertelling volgt de Joodse sedermaaltijd, maar dan aangevuld en uitgebreid met teksten uit de evangeliën. Op die manier wordt Pesach tot Pasen, het feest van de bevrijding uit de slavernij van de zonde. Je vindt in De Vertelling alle onderdelen en teksten om zo’n avond zelf te vieren. Het boekje sluit af met een verbinding van het Wekenfeest (Leviticus 23) met Pinksteren (Handelingen 2). Zie ook www.neeltsje.nl.
Videolessen over Bijbel, geloven en kerk-zijn
Het kennisplatform ‘Weet wat je gelooft’ (voorheen AKZ+) is een online platform waarop de Theologische Universiteiten van Apeldoorn en Kampen en Viaa (Gereformeerde Hogeschool) in Zwolle hun kennis delen met geïnteresseerden. Het platform biedt tegen betaling videolessen aan. Inmiddels staan er zo’n 150 video’s online en worden er elk jaar ruim 40 nieuwe video’s gepubliceerd.
De cursussen, die in omvang variëren van 1 tot maar liefst 19 lessen, gaan over uiteenlopende onderwerpen en zijn onder andere zeer geschikt voor werkers in de kerk. Je kunt ze individueel of met een groep volgen. Abonnementen zijn er in allerlei soorten en maten. Interessant is wellicht de optie om als gemeente een abonnement te nemen, waardoor alle gemeenteleden voor 5 euro per persoon toegang hebben tot al het materiaal. Maar ook individuele abonnementen zijn mogelijk, per tijdvak of per cursus. Meer informatie over het aanbod en de praktische mogelijkheden is te vinden op www.weetwatjegelooft.nl.
Zorg voor Gods schepping

De A Rocha-groep Amersfoort organiseert jaarlijks een hagenpreek in de boomgaard op landgoed Coelhorst. (beeld Elco Messelink)
Ben je op zoek naar materiaal om met je kring of in je gemeente het thema ‘Zorgen voor de schepping’ meer aandacht te geven? De wereldwijde beweging A Rocha bestaat uit christenen die vanuit hun geloof willen zorgen voor Gods schepping. In Nederland zijn dertien lokale groepen die natuurgebieden hebben geadopteerd en daarin zorgen voor natuurbeheer. Ze organiseren ook geregeld activiteiten die bedoeld zijn om te groeien in verwondering over de natuur.
Op de website van de organisatie is te lezen wat ze doen en waarom ze dat doen, maar er is ook veel materiaal te vinden om in je eigen kerk meer aandacht te gaan geven aan dit onderwerp. Er zijn diverse themapakketten samengesteld met een compleet uitgewerkt programma, bijvoorbeeld voor een scheppingszondag. Er staan ook preken op van diverse gereformeerde predikanten, die gebruikt kunnen worden in een leesdienst. Het materiaal is te vinden op www.arocha.nl; zoek in Menu onder Materialen.
Heleen Sytsma-van Loo is neerlandicus en redacteur van OnderWeg.