NGK Oostzaan stapt over naar duurzame bank

0

Het wordt bijna een refrein in het kerkblad van de NGK Oostzaan: denk erom, mensen, we zijn overgestapt naar de Triodosbank. Terwijl veel kerken gewoon zaken blijven doen met de ING of de Rabobank, kiest de kerk van Oostzaan nadrukkelijk voor een bank die niet investeert in de wapenindustrie of kinderarbeid, maar bewust in groene en duurzame zaken.

Oostzaan heeft ook gekozen voor groene stroom van duurzame bronnen. (beeld Gouwenaar/Wikimedia)

Oostzaan heeft ook gekozen voor groene stroom van duurzame bronnen. (beeld Gouwenaar/Wikimedia)

Boekhouder Wilma de Jong: ‘Ik heb dit aan de kerkenraad voorgesteld vanuit persoonlijke betrokkenheid en vanuit het besef dat we rentmeester zijn over de schepping.’ De kerkenraad liet zich overtuigen, hoewel de Triodosbank op dit moment helemaal geen rente geeft op spaarrekeningen. Dat moet je ervoor over hebben, meent de kerkenraad.

In de praktijk bleek het veel gemakkelijker om van bank te veranderen dan ze van tevoren hadden gedacht. Wilma de Jong: ‘Je ziet er misschien tegenop, maar de banken zelf werken mee: dertien maanden lang schrijven ze zelf het op de oude rekening overgeschreven geld over naar de nieuwe rekening.’ Al die tijd hebben gemeenteleden de gelegenheid hun eigen opdracht bij de bank te wijzigen. En wie het vergeet, wordt ten slotte persoonlijk benaderd.

Anders bankieren is niet het enige wat de NGK Oostzaan (120 leden) doet op het gebied van duurzaamheid. Men heeft ook gekozen voor groene stroom van een leverancier bij wie dat niet alleen een etiket is, maar die ook echt stroom levert van duurzame bronnen.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter