Nadenken over het begin van de dienst

0

Wat delen de NGK/CGK van Hengelo en de CGKv van Nijmegen? In ieder geval dat ze allebei de zogenoemde mededelingen voor de dienst opgeschoond hebben. Daarvoor zijn tegenwoordig andere middelen meer geschikt: de beamer en (in Nijmegen) de wekelijkse digitale nieuwsbrief.

Tussen alles door speelt de organist of pianist, maar die wordt soms amper gehoord.

Tussen alles door speelt de organist of pianist, maar die wordt soms amper gehoord.

Het nut van de soms uitgebreide lijst mededelingen aan het begin van de dienst wordt betwijfeld: er komt (te) veel informatie in (te) weinig tijd op mensen af en het komt niet altijd tot zijn recht in de drukte voor de kerkdienst. In Nijmegen vindt men het soms zakelijke karakter van de mededelingen ook niet op het niveau van de kerkdienst staan.

Voor beide gemeenten is dat een belangrijk punt: waar gaat het om in de eredienst? Hengelo ziet in ieder geval twee aspecten die voor de kerkgangers belangrijk zijn: ‘De kerkdienst als ontmoeting tussen God en de mensen, en de kerkdienst als eredienst waar we ons in stilte op voorbereiden’, aldus de liturgiecommissie. Dat leidt tot verschillende gedragingen: maak je een praatje met je buurman of -vrouw of bereid je je in stilte voor op wat komen gaat? En tussen alles door speelt de organist of pianist, maar die wordt soms amper gehoord.

Voortaan is er voor beide aspecten meer ruimte in Hengelo: een paar minuten voor het begin van de dienst houdt de muziek op en verschijnt er een tekst op de beamer met de vraag om stil te zijn. In de kerkenraadskamer wordt dan ook gebeden. Na binnenkomst van de kerkenraad volgen het lied van de maand en de handdruk. Eventuele mededelingen met betrekking tot de voorbede worden gedaan voor het gebed zelf en via een liturgiebrief kunnen ook de luisteraars kennisnemen van de mededelingen.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.