Terugblik op de kerk

Karen Scheele | 8 juli 2017
  • Jeugdwerk

We zijn enkele weken geleden van Utrecht verhuisd naar het dorp waar ik vandaan kom. Hier ben ik jarenlang actief geweest in het jeugdwerk, onder meer in de Rock Solidclub. Eén van de enthousiaste bezoekers van deze club was Merel. Ik heb haar al heel lang niet meer echt gesproken. Nu wonen we vlakbij elkaar. Een mooie reden om haar eens uit te nodigen.

Merel is nu 19 jaar en de afgelopen jaren heeft ze van alles ondernomen en veel gereisd. Ze heeft vorig jaar haar vwo-opleiding afgerond. Tijdens haar vwo-opleiding is ze ook mee geweest op een reis naar Afrika. Ze vond de ervaring erg bijzonder en zou graag nog een keer teruggaan. Na haar examens is ze niet direct gaan studeren, maar heeft ze een tussenjaar genomen. Ze heeft een tijd op Kos gewerkt als entertainer voor kinderen en een aantal maanden als au pair in Australië. Het waren stuk voor stuk mooie ervaringen: het reizen, andere culturen ontdekken, nieuwe mensen leren kennen. Nu is dat tussenjaar bijna voorbij. Na de zomervakantie gaat ze op kamers in Breda, waar ze begint aan de studie International Leisure Management.

Welkom

We blikken samen terug op de periode van enkele jaren geleden. Merel ging naar de christelijke basisschool in het dorp. Bijna haar hele klas nam toen deel aan Rock Solid, in de kerk. Dat was een erg leuke tijd. Ze moet er zelf om lachen, want ze waren een erg drukke groep: ‘Na twee weken school konden we bij Rock Solid lekker uitrazen.’ Dat herinner ik me ook nog…

‘Na twee weken school konden we bij Rock Solid lekker uitrazen’

Haar ouders gingen vroeger wel naar de kerk, maar later niet meer. Merel ging dus ook niet naar de kerk. Toch vond ze de Bijbelverhalen die ze op school hoorde wel interessant en ook Rock Solid sprak haar aan. Ze begon toen met een bevriend gezin mee te gaan naar de kerk. Zonder haar ouders, maar na een tijdje ging haar zusje ook mee. Na Rock Solid sloot ze zich aan bij de 15+-groep die bij mensen thuis samenkwam.

Ze vindt het nog steeds bijzonder dat ze echt welkom was in de kerk. Mensen zeiden altijd dat ze het zo leuk vonden dat ze er was: ‘Ik hoefde mezelf niet te bewijzen, het is in de kerk minder hard dan in de wereld.’

Vragen

Toch gaat ze nu niet meer naar de kerk. Ze vond er niet waar ze naar op zoek was. De kerk zorgde er juist voor dat er vragen op haar afkwamen, waar ze vervolgens mee bleef zitten. Ze kwam er niet uit, en dat maakte haar onrustig. ‘Eigenlijk heb ik nu dezelfde houding als mijn moeder: ik geloof nog wel in God en ik wil graag een goed mens zijn, maar ik ga niet naar de kerk.’ Toch vindt ze het geloof in God ook wel lastig. ‘Wat tastbaar is aan het geloof is de Bijbel, maar die is ook door mensen geschreven, dat vind ik bijvoorbeeld ingewikkeld.’

Ik merk dat ze nog steeds veel vragen heeft

‘Ik kon merken dat de dienst zo is ingericht dat oudere mensen het fijn vinden, ik vond het niet zo aantrekkelijk voor jongeren. Er waren bijna geen leeftijdsgenoten. Natuurlijk gaan veel van hen studeren en daardoor op kamers, maar de kerkdienst is niet echt op hen afgestemd.’

Geschrokken

Merel komt op me over als een denker én een doener. Ze onderneemt veel, maar wat ze meemaakt zet haar ook aan het denken. Ze is zich er bijvoorbeeld erg van bewust dat het leven tijdelijk is en zomaar over kan zijn. De laatste maanden heeft ze contact met een jongen die nu op reis is in Indonesië, maar daar een ernstig ongeluk heeft gehad waardoor hij in het ziekenhuis ligt. Hij had dood kunnen zijn. Daar is ze natuurlijk erg van geschrokken en het zet haar ook aan het denken over het leven. Ze vindt het belangrijk om een goed mens te zijn én ze wil graag mooie ervaringen opdoen. Ik merk dat ze nog steeds veel vragen heeft, dat ze zoekt naar antwoorden, maar ook rust probeert te vinden op het moment dat ze die antwoorden niet krijgt.

Het was een mooi gesprek met Merel. Ze was eerlijk, open, positief en ook kritisch. Het gesprek laat zien waar zij mee bezig is, waar ze over nadenkt en wat haar daarbij helpt, of juist niet. Daarbij valt op dat haar levensvragen meer op haar afkwamen doordat ze naar de kerk ging, maar dat ze er wel mee bleef zitten. Ook uit recente onderzoeken blijkt dit de grootste reden voor kerkverlating onder twintigers: ze vinden er geen antwoorden op levensvragen en/of ze zijn op zoek naar een goed verhaal.


Agenda

031436 Jeugdwerk foto agenda22 tot 28 juli: New Wine Zomerconferentie, in Biddinghuizen. Thema: God in ons midden. Meer hierover op www.new-wine.nl/zomerconferentie.

27 juli tot 2 augustus: TeenStreet, in Offenburg (Duitsland). Thema: Unshakeable. Zie www.om.org/teenstreet/nl_NL/content/teenstreet17.

18 tot 20 augustus: Graceland Festival, op evenemententerrein Paasheuvel in Vierhouten. Zie gracelandfestival.nl.


Media/tips

031436 Jeugdwerk foto media_tipsUit een recent onderzoek van ForumC, een forum over geloof, wetenschap en samenleving, blijkt dat hogeropgeleide jongeren van 18 tot 30 jaar in Nederland, zowel christelijk als niet-christelijk, grote vragen hebben over God, religie en wetenschap. Daarom lanceert ForumC in 2017 de website www.degrotevragen.nl.

OnderWeg wijdde in april 2016 een nummer aan twintigers in de kerk (jaargang 2 nummer 8). Exemplaren zijn nog te bestellen via administratie@onderwegonline.nl.

In opdracht van het online magazine Lazarus zijn begin 2016 ruim vijfhonderd lezers ondervraagd. Daaronder bevonden zich 150 kerkverlaters. De ondervraagden konden meerdere redenen aangeven waarom ze de kerk hadden verlaten en de vijf belangrijkste worden besproken in een artikel op de website: http://lazarus.nl/2016/05/5-belangrijkste-redenen-om-de-kerk-te-verlaten.

Met bijdragen van Paul Smit (NGJ) en Anko Oussoren (Praktijkcentrum GKv). Merels naam is vanwege haar privacy gefingeerd.

Over de auteur
Karen Scheele

Karen Scheele is jeugdwerkadviseur bij het NGJ.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reacties zijn gesloten.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief