GKv Nieuwleusen stapt over de streep

0

Is de methode van het tv-programma ‘Over de streep’ ook in de kerk toepasbaar? In de GKv Nieuwleusen vinden ze van wel. Daar is deze werkvorm al diverse keren gebruikt: bij het jongerenwerk, maar ook als middel om gemeentebreed meer begrip voor elkaar te krijgen, vooral tussen de verschillende generaties.

Ds. Luite-Harm Kooij: ‘Jongeren geven regelmatig aan bij ouderen te missen dat zij laten zien dat ze echt voor Jezus willen gaan. Een deel van dat onbegrip heeft te maken met een andere geloofstaal en andere accenten in geloofsbeleving. Via “Over de streep” wilden we het onderlinge begrip vergroten.’

De gespreksleider stelt een vraag en de jongeren op wie die vraag van toepassing is, stappen over de streep.

De gespreksleider stelt een vraag en de jongeren op wie die vraag van toepassing is, stappen over de streep.

Doel van het tv-programma ‘Over de streep’ is het stimuleren van respect en meeleven tussen middelbare scholieren en het afbreken van vooroordelen. In een lege zaal wordt een lijn op de grond getrokken en de jongeren staan allemaal aan dezelfde kant op een paar meter van de lijn. De gespreksleider stelt een vraag en de jongeren op wie die vraag van toepassing is, stappen over de streep. Daardoor ervaren ze dat ze niet de enige zijn die met een bepaald probleem zitten of bepaald gedrag vertonen, en daardoor zien de anderen wie er bepaalde (onaangename) ervaringen heeft opgedaan of met pijn zit.

Een greep uit de opdrachten in ‘Over de streep’: loop over de streep als je een beugel hebt gehad; als je je op school weleens alleen voelt; als je ouders zijn gescheiden; als je weleens gepest of uitgelachen bent om je gedrag, uiterlijk of gevoelens.

Generaties

Deze werkvorm is ook in Nieuwleusen in praktijk gebracht. Vooraf werden de spelregels uitgelegd, zoals geen kritiek leveren op elkaars keuzes. De gespreksleider stelde open vragen en de deelnemers konden een persoonlijke toelichting geven op hun keuze. Het begon met ‘makkelijke’ vragen, zoals: wie is geboren na 1980?; wie tussen 1940 en 1960?; wie voor de oorlog? Ds. Kooij: ‘Hierdoor zag je de generaties als het ware in beweging komen.’ Daarna werd het persoonlijker: stap over de streep als je meer wilt doen in de kerk; als je graag naar de kerk gaat; als je je gezien voelt in de kerk; als je het moeilijk vindt om je geloof te uiten; als je weleens twijfelt over het geloof.

Het werkte goed in Nieuwleusen: er werd heel wat over de streep gestapt. Daarna gingen de gemeenteleden in groepjes met elkaar in gesprek. Er waren stellingen en vragen beschikbaar, ‘maar in de meeste groepjes deed “Over de streep” al zo veel met mensen dat ze genoeg gespreksstof hadden’, aldus gespreksleider Bert Willering.

De reacties op de avond waren positief. Er was over en weer herkenning en veel gemeenteleden vonden het bemoedigend om zo met elkaar over hun geloof te spreken.

Volgens ds. Kooij is deze werkvorm ook toepasbaar in andere gemeenten. ‘Ik kan het gemeenten zeker aanraden, maar je moet een goede gespreksleider hebben, goede vragen stellen en van tevoren een duidelijke doelstelling formuleren. En de sfeer moet absoluut veilig zijn.’

Webtips
Toelichtingen en instructies voor deze werkvorm zijn te vinden via:
https://goo.gl/YAevNL
https://goo.gl/hCGWBU

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.