Stimulans: Bidden en avondmaal

Debbie den Boer | 6 januari 2018
  • Stimulans

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer bidden en het avondmaal.


Zin in bidden

040118 Stimulans foto 1aZo aan het begin van het nieuwe jaar heeft iedereen goede voornemens – de één stopt met roken, de ander neemt zich voor om meer tijd in gebed door te brengen. Ter ondersteuning van dit laatste voornemen zijn er de laatste tijd enkele boeken rond gebed verschenen. Zo schreef Jos Douma het boekje Zin in bidden (uitgeverij Ark Media). Dit boekje is speciaal bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie voor hun gebedsleven. Naast korte en inspirerende reflecties over bidden, biedt het hulp om in de praktijk vorm en inhoud aan je gebed te geven. Op de bijbehorende website (zininbidden.nl) zijn enkele hoofdstukken van het boek te lezen en is daarnaast veel extra materiaal te vinden, zoals een handleiding voor als je met een groep aan de slag wilt met het boek.

Een ander boekje dat wil helpen om je gebedsleven meer structuur te geven en je uitdaagt om bewust om te gaan met dankbaarheid is het Dank & Gebedsboek van Daniëlle Koudijs (uitgeverij Plateau). Het boek is opgedeeld in weken, waarbij er ruimte is om je eigen dank- en gebedspunten op te schrijven. Het biedt daarnaast inspirerende quotes en Bijbelteksten met een korte overdenking.

Ten slotte verschijnt bij uitgeverij Jongbloed Gebeden voor elke dag, met gebeden voor elke dag en voor verschillende gelegenheden in het dagelijks leven.


Hemelse huizen

040118 Stimulans foto 2Je wilt je geloof doorgeven aan je kinderen en vanuit een Bijbelse basis de opvoeding vormgeven. Maar hoe geef je ruimte aan God in de dagelijkse hectiek van het gezin? En hoe voed je je kinderen op tot mensen die als krachtige getuigen in de wereld staan? Dat zijn vragen die behandeld worden in het boek Hemelse Huizen.

Op de bij het boek behorende website, hemelsehuizen.nl, is verwerkingsmateriaal te vinden om samen met je partner of andere ouders in gesprek te gaan over het boek. Ook is het mogelijk om samen met de organisatie achter de vertaling, NoShow Media, een cursus rond het boek te organiseren. Zo wordt in de NGK Breukelen begin 2018 een tweedaagse trainging georganiseerd over de vraag hoe je jouw gezin tot een plek maakt waar geloof wordt geleerd en geoefend en wordt doorgegeven aan de volgende generatie.


Jongeren en het avondmaal

040118 Stimulans foto 3De indruk bestaat dat jongeren steeds vaker wegblijven bij avondmaalsdiensten. Voor onderzoekers Jos de Kock en Ronelle Sonnenberg was dit reden om een empirisch onderzoek uit te voeren naar de participatie van jongeren in avondmaalsvieringen binnen de PKN. De onderzoeksvragen waren: Sluit het avondmaal voor jongeren aan bij het embodied (‘zintuigelijke’) karakter dat in protestantse liturgie meer en meer belangrijk wordt gevonden? Hoe draagt het avondmaal bij aan de (geloofs)vorming van jongeren?

Om een antwoord op deze vragen te formuleren zijn er onder andere veertien jongeren geïnterviewd – zeven uit een gemeente waar kinderen welkom zijn aan het avondmaal en zeven uit een gemeente waar deelname aan het avondmaal verbonden is met het doen van geloofsbelijdenis. De bevindingen en conclusies van het onderzoek zijn te lezen via jop.nl/actueel/verhalen/hoe-krijg-je-jongeren-meer-betrokken-bij-het-avondmaal?


Spreken over God

040118 Stimulans foto 4Eind november verscheen bij Boekencentrum het zesde en laatste deel van de systematisch-theologische serie Spreken over God van Bram van de Beek. In dit deel gaat Van de Beek in op het spreken over God de Vader en het boek heeft dan ook de toepasselijke titel Mijn Vader, uw Vader. De inzet van het boek is dat we alleen omdat Jezus over de Vader spreekt, over de Vader kunnen spreken en ook tot de Vader kunnen spreken. Van de Beek kijkt vervolgens hoe Jezus spreekt over God als Vader en komt onder andere tot de conclusie dat tot God spreken als Vader totale overgave betekent.

Over de auteur
Debbie den Boer

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reacties zijn gesloten.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief