Column: Bestaan vrouwen (en mannen)?

Dick Westerkamp | 5 januari 2019
  • Blog
  • Column

De indeling van de mensheid in mannelijk en vrouwelijk is helemaal fout. Weg met het onderscheid dat kinderen al vanaf de babytijd wordt aangepraat, dat ze een jongen of een meisje zijn. Iedereen mag het zelf kiezen. Leve de vrijheid!

Ik heb het over de nieuwe mode op het gebied van identiteit en seksualiteit. Onder jongeren grijpt die zo snel om zich heen, dat er soms in één schoolklas meerdere kinderen zitten die menen dat ze transgender zijn.

Wie nog bedenkingen heeft, zal ervaren dat die vrijheid snel grenzen kent. Je bent bekrompen als je niet meewerkt aan de emancipatie van weer een onderdrukte groep. Met opnieuw het argument dat mensen lijden onder de afwijzing door de maatschappij, en daardoor komen tot verslavingen of zelfmoord. Als we hun zelfgekozen identiteit accepteren, zal het beter gaan. Deze stelling wordt niet door empirisch bewijs ondersteund, maar dat maakt niet uit.

De prijs wordt betaald door mensen
die niet beschermd zijn tegen zichzelf

Het komt voor dat het geslacht bij de geboorte in eerste instantie niet duidelijk is. Over deze interseksualiteit heb ik het nadrukkelijk niet. Dat is een handicap die veel liefde en zorg, en soms een operatie vergt. Maar er zijn ook mensen die ‘voelen dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren’. Mensen waarvan elke cel in hun lichaam verkondigt dat ze man of vrouw zijn, maar die dat niet zo ervaren. Ook zij hebben recht op liefdevolle zorg. Maar het is een dwaalweg om mee te gaan in hun gevoel door in gezonde lichamen te snijden.

Zo kon een tot vrouw omgebouwde man in de vechtsport alle geboren vrouwen verslaan, omdat ze (?) nog steeds de mannelijke lichaamsbouw mee had. We gaan dit vaker zien: dat de geschapen werkelijkheid botst met wat mensen ervan maken. De prijs wordt betaald door de mensen die straks ontdekken dat ze niet zijn beschermd tegen zichzelf, toen ze te jong waren om hierover te kunnen beslissen. En die verder moeten leven in een misvormd lichaam en met een geschonden zelfbeeld. Ideeën hebben gevolgen, foute ideeën hebben slachtoffers.

Deze column komt uit het eerste nummer van OnderWeg in 2019, dat op zaterdag 5 januari verschijnt. Benieuwd naar het hele nummer? Neem voor 17 januari een proefabonnement en ontvang dit nummer als welkomstgeschenk erbij.

Over de auteur
Dick Westerkamp

Dick Westerkamp is emeritus predikant van de Lichtboog (NGK) in Houten.

Op weg met muziek

Op weg met muziek

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen
Zing een nieuw lied voor de HEER

Zing een nieuw lied voor de HEER

Jaap Cramer
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief