De schaapjes van Gees

0

Rond Gees in Drenthe is een aantal echte schaapskuddes te bewonderen. En hoewel de kerkelijke kudde van de GKv Gees op dit moment geen eigen herder heeft (ds. Nico Geertsema is onlangs vertrokken) zijn zij ook zuinig op hun schaapjes.

De schaapjes blijven op het kunstwerk hangen, ook om duidelijk te maken dat de hele gemeente verantwoordelijkheid neemt voor de doopleden.

De schaapjes blijven op het kunstwerk hangen, ook om duidelijk te maken dat de hele gemeente verantwoordelijkheid neemt voor de doopleden.

Bij de geboorte van een kind krijgen de ouders een schaapje van de kerkenraad, met daarop de naam van hun kind. Elk schaapje krijgt een plek op een kunstwerk in de kerkzaal, met de mooie titel Gedragen: je mag als ouders beseffen dat je kinderen niet alleen op jou aangewezen zijn, maar dat ze worden gedragen door hun hemelse Vader.

De schaapjes blijven op het kunstwerk hangen, ook om duidelijk te maken dat de hele gemeente verantwoordelijkheid neemt voor de doopleden. En dan niet tot de eerstvolgende eeuwigheidszondag, zoals vaak in andere gemeenten met de bij de doop verstrekte naamsteentjes gebeurt, maar tot de kinderen 18 jaar geworden zijn. Dan krijgen ze het schaapje terug. In de loop van de tijd worden de schaapjes in het kunstwerk naar boven verplaatst. De plek die ze binnen de gemeente innemen, verandert immers ook met de leeftijd.

De gemeente heeft daarbij een brede blik: ook de kinderen van ds. Gerwin Pruijssen, die werkzaam is in Duitsland, hebben een plekje gekregen op het kunstwerk. Hij heeft in Gees familie wonen.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter