Het QliQt in Dronten

0

Dronten is één van de plaatsen waar gesprekken en ontmoetingen tussen kerken tot mooie resultaten hebben geleid. Er is zelfs sprake van 4G-kerken: twee GKv, één NGK en één CGK. Zo zijn er sinds 1 januari 2019 gezamenlijke middagdiensten. Maar de jongeren hadden elkaar al eerder gevonden in QliQ, een initiatief van en voor jongeren van 14 tot 28 jaar.

Voorzitter Sjon Venhuizen: ‘Jongeren liepen voorop en zagen de kerkmuren niet.’ De pijnpunten vanuit het verleden tussen GKv en NGK herkennen ze niet, al hebben ze er wel begrip voor. Al een aantal jaren ontmoeten ze elkaar en dat gaat nog verder dan de 4G-kerken: ook jongeren uit de PKN en een evangelische kerk doen mee. In het begin zaten er ook volwassenen in de organisatie, maar inmiddels hebben die alleen een adviesrol.

‘Jongeren liepen voorop en zagen de kerkmuren niet’

QliQ werkt via drie sporen: sport, jongerendiensten en het leerhuis, en die versterken elkaar. Sjon Veldhuizen: ‘We zijn begonnen met jongerendiensten, daarop volgde al snel sport. Sport werkt verbindend, ook omdat het laagdrempelig is.’ Niels Schutter en Roeland Veen zetten zich in voor de sporttak en zien het belang ervan: ‘Wij vinden het belangrijk dat de jeugd uit de kerk(en) met elkaar optrekt. Wij hebben zelf gemerkt hoe belangrijk het is om in je jeugd samen op te trekken met andere christelijke jongeren.’

Rond de sportieve activiteiten is er plaats voor gesprek en soms ook mooie getuigenissen. In de zomer van 2018 werd een topvoetballer met een christelijke achtergrond uitgenodigd, die sprak over de vraag: hoe combineer je topsport en geloof? Ook dat leidde tot goede gesprekken.

De gesprekken die vanuit de sportieve activiteiten ontstaan leiden als vanzelf naar de jongerendiensten. Sjon Venhuizen: ‘De jongerendiensten organiseren we helemaal zelf. De ene kerk levert een drummer, een andere heeft weer andere muzikanten. We kiezen een thema en overleggen met de voorganger.’ Deze interkerkelijke jongerendiensten worden een paar keer per jaar gehouden.

Leerhuis

Sinds 2018 is er een nieuwe tak: het leerhuis. Het leerhuis is een platform voor cursussen en is opgestart vanuit de ervaring dat jongeren het lastig vinden om zich voor een heel jaar te binden aan bijvoorbeeld een vereniging, maar wel interesse hebben voor kortlopende projecten. ‘Dat kan dan best diepgaand zijn: één van de drie leerhuizen ging over het ontstaan van de Bijbel.’ Een andere ging over je roeping als christen; daarvoor was iemand uit de politiek uitgenodigd. Deze serie was meer op de praktijk gericht.

De Timoteüsgroep, bestaande uit jongeren én ouderen, maakt dit jaar deel uit van het leerhuis. Het is een groep mensen die samen oefent in de uitleg van de Bijbel, onder leiding van een predikant. De leden van de Timoteüsgroep bereiden samen een preek voor die door één van de groepsleden ook echt wordt gehouden. Het is een initiatief van ds. Rien van den Berg, tot voor kort predikant van de GKv Dronten-Zuid.

Webtip
www.qliqdronten.nl

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter