Column: Kikker

Dick Westerkamp | 30 maart 2019
  • Column

Ik vraag me soms af hoe we over pakweg twintig jaar naar deze tijd terugkijken. Toen kon je als orthodoxe christen nog uitkomen voor je geloof in een waarheid en normen die meer zijn dan een persoonlijke opinie. Het lijkt erop dat je binnenkort niet meer mag vinden dat seksualiteit thuishoort binnen het huwelijk van een man en vrouw en nergens anders. Voor je het weet, hangt het Openbaar Ministerie aan je broek.

‘Een stap terug’ zei een minister naar aanleiding van de Nashvilleverklaring. Nu was de toon van die verklaring niet handig. Maar haatzaaien? Wie de moeite neemt de namen onder het origineel te checken, ziet daartussen een aantal prominente homo’s. Allen overtuigd celibatair, dat wel, zoals Sam Allberry, auteur van Is God anti-gay? En zelfs iemand die zich niet langer als gay beschouwt (mag dat nog?), zoals Rosaria Butterfield, voormalig hoogleraar queer theory en atheïste, en na haar bekering getrouwd met een predikant. Allemaal zijn ze ervan overtuigd dat de traditionele christelijke moraal de weg naar het leven wijst.

Voor je het weet,
hangt het Openbaar Ministerie aan je broek

Als sommigen, ook in OnderWeg, menen dat hier een cultuurstrijd wordt binnengebracht: we zitten daar allang middenin. Een voorbeeld (makkelijk aan te vullen met vele andere) uit een interview in Trouw met een speciaal aangestelde lhbt-predikant: ‘Wat mij betreft zouden er veel meer samenlevingsvormen – bijvoorbeeld relaties tussen drie personen – aanspraak moeten kunnen maken op de kerkelijke zegen. Ik zou willen dat de kerk vooroploopt met de opvatting dat liefde breder is dan de liefde tussen twee mensen.’

Als je ziet hoe snel en radicaal de samenleving verandert en hoe makkelijk veel christenen daarin meegaan, dringt het beeld van de kikker in de pan zich op. De jonge kerk had een antwoord op de decadentie van de Romeinse cultuur. Een andere kijk op het leven en de waarde van de mens als beeld van God. Andere relaties, met name tussen de seksen. Verzet tegen de doodscultuur van abortus en kinderdoding. Kortom, een totaal andere mens- en wereldbeschouwing.

Maar veel christenen vandaag hebben geen enkel probleem met de hedendaagse cultuur. De kikker is allang dood voordat het water kookt.

Over de auteur
Dick Westerkamp

Dick Westerkamp is emeritus predikant van de Lichtboog (NGK) in Houten.

De ambtelijke handtekening onder de belijdenis

De ambtelijke handtekening onder de belijdenis

Peter Sneep
  • Reportage
  • Thema-artikelen
‘Een belijdenis is nooit een eindpunt’

‘Een belijdenis is nooit een eindpunt’

Klaas van den Geest
  • Opinie
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief