CGK/NGK Arnhem: op korte termijn vrouwelijke ambtsdragers

OnderWeg | 5 juni 2019
  • Nieuws

De CGK/NGK-samenwerkingsgemeente Kruiskerk in Arnhem gaat zijn principebesluit uit 1996 dat er vanuit de Bijbel ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers op korte termijn in praktijk brengen. Gemeenteleden zijn uitgenodigd om namen van mannen én vrouwen op te geven voor de vervulling van enkele kerkenraadsvacatures.

Vorig jaar legde de gemeente het voornemen om het besluit uit 1998 na 22 jaar te gaan uitvoeren aan de CGK-classis Apeldoorn voor. Die gaf daar aanvankelijk toestemming voor, maar trok die later in, toen bleek dat een synodebesluit over de ruimte voor samenwerkingsgemeenten met GKv of NGK verkeerd geïnterpreteerd was.

Volgens predikant Taco Postuma heeft de Kruiskerk ‘met meer dan twintig jaar pas-op-de-plaats laten zien dat we veel waarde hechten aan onze relatie met het kerkverband. Maar we merken dat de opbouw en eenheid van onze gemeente nu gediend is met het effectueren van ons besluit’. Dat niet doen, aldus Postuma ‘ is een last die we als gemeente niet kunnen dragen en een verantwoordelijkheid die we als kerkraad niet willen nemen’. De Kruiskerk is dankbaar ‘dat de classiskerken onze worsteling gezien hebben. We vertrouwen erop dat ook het landelijk verband hier oog voor heeft of zal krijgen’.

Deze maand begint de nieuwe CGK-synode. Daar liggen voorstellen op tafel om het eerdere nee tegen vrouwelijke ambtsdragers en de positie van de samenwerkingsgemeenten die zich bekneld voelen tussen de verschillende keuzes van de kerkverbanden CGK, GKv en NGK, opnieuw tegen het licht te houden.

Eerder dit voorjaar nam de CGK/NGK-gemeente van Nieuwegein een vergelijkbaar besluit als Arnhem.

Ontdek met kinderen Bijbel en geloof

Ontdek met kinderen Bijbel en geloof

Maartien Hutter
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief