Belijdenisgesprek als leermoment voor de kerkenraad

0

‘Maakt de kinderdoop het de mensen niet te gemakkelijk?’ Het is een vraag tijdens de ontmoeting van de kerkenraad van de GKv Bergentheim met de belijdeniscatechisanten. En niet van de kant van de kerkenraad, maar van de jongeren zelf. Een vraag waar je even over moet nadenken en daarmee ontstaat ook een leermoment voor de kerkenraad.

In de GKv Bergentheim houden de belijdeniscatechisanten aan het eind van het seizoen een presentatie voor de kerkenraad. (beeld Reinier Kramer)

In de GKv Bergentheim houden de belijdeniscatechisanten aan het eind van het seizoen een presentatie voor de kerkenraad. (beeld Reinier Kramer)

Het is een van de doelen die ds. Reinier Kramer heeft met zijn alternatieve manier om het gesprek tussen kerkenraad en belijdeniscatechisanten vorm te geven. Bovendien komt de kerkenraad zo dichter bij de leefwereld van de jongeren en – een ander doel – verlaagt het de drempel voor de jongeren naar de kerkenraadsleden.

Het is in veel gemeenten gebruikelijk dat de catecheet vragen stelt, waarbij de kerkenraad de geloofskennis en persoonlijke motivatie van de catechisanten onderzoekt. Ds. Reinier Kramer bespreekt in de loop van het jaar met zijn catechisanten een aantal onderwerpen en vertelt er direct bij dat ze aan het einde van het seizoen een presentatie mogen houden voor de kerkenraad over een zelfgekozen onderwerp. Na de eerste schrik worden ze enthousiast.

De catechisanten kunnen een onderwerp kiezen dat hun aanspreekt, of waar ze juist weerstand bij voelen, zoals de uitverkiezing. Een van de presentaties ging over bidden, waarbij de catechisant vertelde dat ze dat lastig vond, maar vervolgens de presentatie afsloot met gebed. Een ander onderwerp was schepping en evolutie.

Na de eerste schrik worden ze enthousiast

Ze kunnen zelf informatie opzoeken over het onderwerp, maar kunnen ook bij de predikant terecht. Het is de bedoeling dat ze in vijf tot vijftien minuten iets vertellen over hun onderwerp. De meesten maken de tijd meer dan vol. Daarna is er ruimte voor de ouderlingen om vragen te stellen. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een toets waarvoor een voldoende moet worden gehaald.

Ds. Kramer: ‘Regelmatig zijn de ouderlingen ontroerd; het hoort bij de presentatie dat de catechisanten ook vertellen waarom ze dit speciale onderwerp gekozen hebben. Er zit veel van hun eigen levensverhaal in.’ Dat spreekt aan. Een van de catechisanten vertelde waarom ze na lange tijd toch weer de kerk bezocht. Daarin werd de gemeente een eerlijke spiegel voorgehouden. De kerkenraad was onder de indruk: ‘Welkom terug.’

Het is voor de jonge mensen ook een oefening in vrijmoedigheid. ‘Bergentheim is een grote gemeente, niet direct bekend om de vooruitstrevendheid’, aldus Reinier Kramer. ‘Maar wel met een diep verlangen om bij Christus te leven. Deze vorm helpt hen daarbij.’ Veel jonge mensen in Bergentheim volgen een beroepsopleiding en deze vorm blijkt goed bij hen te passen.

De kerkenraad moet er wel een hele avond voor uittrekken: dit jaar ging het om zeven presentaties van een kwartier, met ook nog een nabespreking. Deze vorm is ook in gebruik in Spakenburg, waar Kramer eerst predikant was.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter